Nova verzija sajta
Obilježena 32. godina od pogibije Džemala Bijedića na brdu Inač
Hazim Čukle - Utorak, 20.01.2009, 14:31
Pročitano 325 puta
Klikni za više fotografijaUspon na Inač
Osamnaestog januara ove godine se navršilo 32 godine od pogibije Džemala Bijedića, tadašnjeg premijera bivše Jugoslavije, istaknutog antifašiste, patriote i funkcionera koji je uveliko zaslužan za razvoj tadašnje države Jugoslavije i njenog ugleda u svijetu. Zahvaljujući njegovom zalaganju i angažmanu Džemal Bijedić je kroz amandmane i reformu Ustava od 1971. po mnogima najzaslužniji što su BH muslimani kao nacija dobili afirmaciju u okvirima SFRJ. Džemal Bijedić je bio veliki borac za razvoj BiH u sastavu tadašnje nam zajedničke države Jugoslavije. Rođen je 12. aprila 1917. godine a poginuo je 18. januara u prijepodnevnim satima u avionskoj nesreći na brdu Inač iznad Kreševa zajedno sa svojom suprugom Razijom i još šest članova posade.

U povodu 32. godišnjice pogibije Džemala Bijedića Planinarsko društvo "Vranica" iz Fojnice je organizovalo memorijalni uspon na brdo Inač, mjesto pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge Razije i šest članova posade. Kolone automobila i autobusa su pristizali do Kamenika, a na lokalitetu Oslani Do je bilo okupljanje i polazak do mjesta avionske nesreće. Prvi su stigli na mjesto pogibije Džemala Bijedića na brdu Inač planinari PD "Vranica" Fojnica. Iako je teren do brda Inač težak za pješačenje i prekriven snijegom to nije bila prepreka za nekoliko stotina poštovalaca lika i djela BH velikana Džemala Bijedića koji su se okupili na mjesto avionske nesreće na brdu Inač i tom prilikom položili vjence i cvijeće na spomen ploču mjesta pogibije i odali poštu svako na svoj način. Većinom su to bili planinari svih uzrasta kao i građani Kreševa, Fojnice, Kiseljaka i drugih mjesta. U memorijalnom usponu na brdo Inač su učestvovali pored domaćina PD "Vranica" Fojnica i planinari PD "Runolist" Sarajevo, PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak, planinari iz Hadžića, Viteza, Zenice, Kreševa, članovi LD "Zahor" iz Bilalovca itd.

Zanimljivo je da se u koloni memorijalnog uspona nalazilo i dvadesetak planinara Hrvatskog Planinarskog Društva "Zanatlija" iz Osijeka iz Republike Hrvatske. Predsjednik HPD "Zanatlija" Osijek iz Hrvatske Marijan Špiranec nam je kratko kazao: "Preko dvadeset godina smo se pobratimimi sa PD "Visočica" iz Visokog i gajimo prijateljsvo između ova dva planinarska sruštva. Dva puta godišnje mi dolazimo u Visoko, a oni također nama dva puta dolaze u Osijek. Idemo zajednički na planinarske ture. Ovu posjetu Visokom smo naštimali baš u ovo vrijeme kako bi učestvovali u memorijalnom uponu na Inač. Nismo prvi put ovdje, vaše planine i vaša zemlja su prepuni ljepota".

pretraga novosti :: arhiva novosti