Nova verzija sajta
Prva nagrada priči "Biljeg" autora Mirzeta Ibrišimovića
Hazim Čukle - Nedjelja, 30.11.2008, 23:37
Pročitano 164 puta
Klikni za više fotografijaNagrađeni autori
Jučer su na centralnoj manifestaciji Susreta Zija Dizdarević u Fojnici u sali hotela "Reumal" na svečanoj Akademiji Susreta uručene nagrade za najbolju kratku priču pripovjetku u okviru natječaja koji je bio raspisan od polovine mjeseca maja do septembra. Ovo su 24. "Susreti Zija Dizdarević" koji se održavaju, kako je kazao predsjednik manifestacije "Susreti Zija Dizdarević" Nasir Selimović, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta i pod pokroviteljstvom i uz pomoć Državnog ministarstva civilnih poslova, Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, općine Fojnica, RC Centra "Fojnica" iz Fojnice, "Štamparije Fojnica" i dodao da iz Srednjobosanskog kantona nažalost nisu imali nikakvu pomoć. Na ovoj svečanoj Akademiji je bilo govora na temu "Slovo o piscu: Dervišu Sušiću".

Uručene su i nagrade za najbolje literarne radove javnog natječaja za najbolje literarne radove učenika srednjih škola SBK-a. Prva nagrada je pripala Zerini Zahirović iz SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica, druga nagrada Maja Bagarić iz Srednje škole Vitez i treća nagrada učenici Sumejji Cikotić Elči iz Ibrahim - pašine medrese Travnik. Predsjednik žirija Željko Ivanković koji je sve pristigle pripovjetke pročitao sa članovima žirija Biserom Alikadić i prof dr Enverom Kazazom, a kako je kazao pristiglo ih je 131, je saopštio imena najboljih i imena autora tih priča.

Najboljom pripovjetkom je proglašena priča "Biljeg" autora Mirzeta Ibrišimovića iz Tuzle. Druga nagrada je pripala priči "Fibonachijev niz" autora Almira Alića iz Tuzle i treća nagrada je pripala za priču "I'll always love you" autora Refika Mujezinovića iz Srebrenika. Nagrade su novčane a uručio im ih je književnik Adžem Hajdarević.

PEN Centar BIH je dodijelio plaketu "Susretima Zija Dizdarević" što je prvi put da se neko sjetio dodijeliti plaketu "Susretima Zija Dizdarević".

pretraga novosti :: arhiva novosti