Nova verzija sajta
Izložba slika Nedžada Ibrišimovića
Hazim Čukle - Nedjelja, 30.11.2008, 04:12
Pročitano 176 puta
Klikni za više fotografijaNedžad Ibrišimović
U okviru književno - kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević" u četvrtak je u sali hotela "Reumal" u Fojnici upriličena izložba slika Nedžada Ibrišimovića, jednog od najplodniji i najpoznatijih živućih pisaca Bosne i Hercegovine.

Promotor ove izložbe u Fojnici je bio Vefik Hadžismajlović koji je nakon otvaranja izložbe kazao: "Nedavno se pojavila dugo očekivana knjiga - hronika Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, povodom 60 godina djelovanja ove školske ustanove. Knjiga nosi naziv "Romor trajnosti". U pomenutoj knjizi, čija se javna promocija očekuje ovih dana, na strani 84. stoji tekst "Diplomu škole nakon petogodišnjeg pohađanja nastave dobili su 1960/61 godine slijedeći đaci: ..." i slijedi nabrajanje osamnaest diplomiranih polaznika ove škole, a prateći abecedni red, na četvrtom mjestu nalazi se ime Nedžada Ibrišimovića, koji je u toj školi završio vajarski odsjek. Odmah recimo Nedžad Ibrišimović je čini se bez mnogo odlaganja krenuo putem kojim je vrlo sretno i vrlo lako iskazivao svoje sudove o egzistenciji ljudskog i vremena u kojem živi i koji ga formira. Zato Nedžad Ibrišimović svoju riječ razvija i obogaćuje diplomom na Filozofskom fakultetu (odsjek Filozofije) u Sarajevu 1997. godine. Postaje najplodniji i najznačajniji književnika BiH zasipan nagradama i visokim priznanjima do nedavnog izbora za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH. Čovjek piše knjige, tiraži su visoki, staza kojom se kreče čvrsta je i plodonosna. To je život bez lutanja i nedoumica na čemu mu čestitamo i ovom prilikom. Ali, da li je baš sve tako? Pisac Nedžad Ibrišimović ipak nije u sebi do kraja potisnuo i prigušio glas onog učenika Srednje umjetničke škole, pa tu svoju neugaslu glad za plastično - likovnim iskazom, tu i tamo posebno u grupnim nastupima članova ULUBIH-a Nedžad Ibrišimović otkriva u skulpturama koje izlaže nošen nekim nagonom za eksperimentom, za likovnom igrom, za mješanjem materijala, sa naglaskom na originalnost, na nešto novo i likovno atraktivno.

Mi večeras pred nama imamo ne Ibrišimovićeve sklupture već slike rađene u tušu, suhom pastelu, u kombinovanoj tehnici i u olovci. I šta nam večeras Nedžad Ibrišimović, za koga bi smo mogli reći da je dvojna umjetnička ličnost, nudi na svojim slikama u i u kojoj mjeri on ipak ostaje umjetnik jedinstvene inspiracije? Koliko nam je poznat njegov profil kao književnika, orjentalistički elementi i oslanjanje na tradiciju Islama i Islamske filozofije jedna su od bitnih odrednica Ibrišimovićeve literature. I ove slike i ovi likovni radovi, crteži i pasteli ne pripadaju sa nekim izuzecima drugim oblastima. Tu su derviši, derviške igre, portreti pojedinih ličnosti, možda čak i Dželaludina Rumija u tri varijante, derviška kola kao scenski ansambli, tu je poneka džamija, stara bosanska arhitekturas i slično. Dugo je taj učenik i dječak Nedžad Ibrišimović živio u piscu i književniku Nedžadu Ibrišimoviću i evo ga i na ovoj izložbi večeras, pred nama sa svim svojim velikim ali ne i razvijenim darovima. Ali budimo realni. Pred nama su ovdje, večeras dva Nedžada Ibrišimovića. Jedan je pisac već slavan i višestruko nagrađivan, sa literaturom koja duboko odzvanja u nama satkana od najfinije poetskih niti i misaonih procesa o čovjeku i njegovoj egzistenciji. Drugi je Nedžad onaj daroviti đak Srednje umjetničke škole, koji nije prestao da uznemirava san i intimu, tražeći da ostane nezaboravljen, tražeći svoju pojavnost, svoje mjesto na zidoviam galerija i drugih javnih prostora. Nekad davno našavši se pred izborom, na raskršću, Nedžad Ibrišimović odlučio se za riječ, za literaturu, ostavljajući onog dječaka iz školskih klupa da samuje, da se pokatkad oglasi. Taj njegov glas čujemo ovdje večeras. To je glas darovitosti, crtačke vehemencije i naglašene sklonosti ka estetizmu, ka njegovanju lijepog, atraktivnog, zanimljivog i likovno zavodljivog".

pretraga novosti :: arhiva novosti