Nova verzija sajta
Zavod "Drin" proslavio 53 godine rada
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.11.2008, 17:24
Pročitano 241 puta
Klikni za više fotografija53 godine rada
U srijedu, 29.10.2008. godine je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Fojnica" (Drin) Fojnica proslavio 53 godine rada i postojanja. U velikoj sali hotela "Reumal" okupilo se nekoliko stotina radnika, korisnika i prijatelja ovog zavoda kako bi obilježili ovu godišnjicu Zavoda "Drin". Tim povodom je u sali "Reumala" priređena i izložbeno prodajna izložba radova i rukotvorina korisnika Zavoda "Drin". Prisutnima su se pjesmom i igrom predstavili članovi folklorne, ritmičke i recitatorske sekcije koje djeluju u okviru muzikoterapije zavoda. Danas Zavod "Drin" broji 512 korisnika o kojima brine oko 200 radnika.

Direktor Zavoda "Drin" Ibrahim Katana je u svom govoru povodom obilježavanj godišnjice između ostalog rekao: "Tokom svog dosadašnjeg postojanja i rada Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica postao je simbol i sinonim predanog rada, humanizma, te brige, njege i pažnje spram onog najkrhkijeg dijela populacije našeg društva, osoba sa mentalnom retardacijom i psihičkih oboljelih lica, koja su isključivo upućena na pomoć drugih ljudi, bez čije odlučne akcije ni njihova egzistencija ne bi bila moguća. Humanost, etička zrelost, i stručna osposobljenost su oduvjek bile kako ciljevi, tako i osnovna načela svih uposlenih u našem zavodu.

Ne mogu a da ne pomenem našau dragu sada rahmetli Kadiru Pašić Mehmedagić, dugogodišnju dirktoricu zavoda "Drin", koja je cijeli svoj život posvetila dobrobiti osoba sa mentalnom retardacijom i psihijatrijskih bolesnika čija je bezrezervna ljubav spram njih rezultirala time da je Zavod "Drin" od nekada "klasičnog azila za uboge" prerastao u respektabilnu ustanovu ovog tipa kako nekada na nivou bivše Jugoslavije tako i danas u BiH. Današnji pravni vakum, odnosno ne postojanje savremene zakonske regulative kojom bi se riješila goruća pitanja naše i sličnih ustanova predstavlja veliki problem u svakodnevnom radu. Pored tog "zajedničkog" problema Zavod "Drin" se susreće i sa drugim nizom problema koji su u manjoj ili većoj mjeri takođe posljedica neriješenog pravnog statusa. No uzimajući u obzir činjenicu da je temeljito uređenje odnosno u ovoj sferi društvenog života jedan od važnijih preduslova za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju iskreno se nadamo da će i naši zakonodavci prepoznati važnost navedenog i to što skorije, naravno u saradnji sa predstavnicima našeg i ostalih zavoda aktivno započeti procese na konačnom rješavanju svih neophodnih pitanja".

Na ovoj svečanosti su radnicima sa navršenim i neprekidnim radom u zavodu "Drin" od po deset, dvadeset i trideset godina uručene novčane nagrade i umjetničke slike koje im je uručio direktor Katana.

pretraga novosti :: arhiva novosti