Nova verzija sajta
U Fojnici provede cijeli ramazan i Ramazanski bajram
Hazim Čukle - Subota, 27.09.2008, 22:50
Pročitano 221 puta
Klikni za više fotografijaHadži Edib Biščević
Iako na leđima nosi 88 godina, hadži Edib Biščević iz Bosanske Gradiške i danas odmjereno i sigurno korača. Radio je kao trgovac i trgovački putnik, a u penziji je 28 godina. Već 22 godine dolazi u Fojnicu, a posljednjih pet ovdje provede cijeli ramazan i Ramazanski bajram. Omiljen je među Fojničanima. Pet godina je redovno na iftaru u "Centralu", uvijek za istim stolom.

"Školu sam završio 1934. godine. Gradiška je tada bila bogata poljoprivredom, četvrtkom bi na pazarni dan bilo nekoliko stotina konjskih kola kojima su ljudi dovozili svoje proizvode", priča nam Biščević dok čekamo iftar.

Domobran u Norveškoj

Kad je 1941. u Gradišku došla NDH, Edib je završio u logoru Stara Gradiška, odatle pošao u Zagreb, pa u Pakrac.

"Nekako pobjegnem iz Pakraca u Banju Luku, tu sam radio kod Asifa Jusufovića sa Mehmedalijom Lošićem iz Maglaja i Ismetom Mesićem iz Krupe. Svi su bili skojevci, osim mene i svi smo uhapšeni i zatvoreni u Poljokanov podrum u Banjoj Luci. Kad smo pušteni svi su otišli u partizane, osim mene, jer sam bio vjernik, i tada se prijavim u domobrane. Na nekoj komisiji u Sarajevu nas oko 200 Nijemci odvoje i upute za Norvešku. Jedan ahbab mi pomogne kako da me vrate, rekao mi da jedem sirove krompire i upalilo je, vrate me u Sarajevo", priča Edib svoju životnu priču.

U samici u Šibeniku

Kraj rata dočekao je u Banjoj Luci. Nakon logora u Prijedoru i Ciglane u Bosanskoj Gradišci morao je doslužiti vojsku u Zadru, pa u Šibeniku. Tokom vojnog roka optuže ga da je mladi musliman i pošalju u zatvor. U samici u Šibeniku proveo je šest mjeseci.

"Tokom 1983. godine u Sarajevu sam bio zatvoren kao mladi muslimani, ja, moj brat Munib, Dževdet Kozarčanin, Zuhdija Njuhanović i još neki. Nakon toga sam se u Bosanskoj Gradišci morao svaki dan javljati u policiju. Na hadž sam išao 1980. godine. Moj djed Huso Huskić bio je 1865. godine prvi hadžija iz Bosanske Gradiške. Tad se na hadž putovalo tri mjeseca", priča hadžija Biščević.

Sa Izetbegovićem u Ustikolini

"U vrijeme ramazana 1943. godine sa rahmetli Alijom Izetbegovićem dijelio sam pakete hrane sirotinji u Ustikolini. To smo radili preko "Hedije", to je kao udruženje vjernika", ističe Edib.

pretraga novosti :: arhiva novosti