Nova verzija sajta
Aziz ef. Zulum, imam iz Hjustona u Americi
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.09.2008, 15:03
Pročitano 315 puta
Klikni za više fotografijaAziz ef. Zulum
Nakon što je završio Gazi Husref Begovu medresu u Sarajevu, Aziz Zulum iz Fojnice je krenuo trbuhom za kruhom, "preko bare" u Sjedinjene Američke Države (SAD). Danas je Aziz efendija imam džamije u džematu "Bošnjačka kulturna zajednica u Hjustonu" (engl. Houston, Texas). Dok je bio u medresi bio je član horske sekcije Gazi Husref Begove medrese u Sarajevu na čelu sa hafizom Mensurom Malkićem. Ovih je dana 24 godišnji ef. Zulum u Fojnici stupio u bračne vode, oženio se sa Almedinom hanumom iz Fojnice.

Uz kahvu smo razgovarali sa Azizom i saznali kako se dočekuju i poste dani mubarek Ramazana: "Ja sam 2003. godine krenuo u Ameriku, za sestrom Azrom koja tamo živi sa porodicom. Zaustavio sam se u Hjustonu gdje smo i osnovali džemat koji sada broji oko 300 džematlija od Bihaća preko Sanskog Mosta, Cazina, Brčkog, Tuzle a ima džematlija i iz Dubrovnika, kao i iz nekih arapskih zemalja. Džemat je zvanično dio Rijaseta Islamske zajednice BiH. Kod formiranja i organizacije džemata na samom početku smo imali veliku pomoć od turske organizacije "Raindrop Foundation". Sagradili smo i manju džamiju u Hjustonu i uz nju neke od pratećih objekata kao i sportske terene. U mektebu imamo oko 40 naše djece. Presjednik džemata je Nurija Muratović iz Velike Kladuše. Ramazani su nešto posebno.

I u Hjustonu se osjeti dah Bosne i Hercegovine i miris Ramazana. Džematlije za vrijeme mjeseca Ramazana dolaze na Teravih namaz i sa preko 120 kilometara udaljenosti od naže džamije. Tokom Ramazana imamo i bogat program, tu su učesnici najviše, a to raduje, kao što su horska sekcija, mevludi, tevhidi itd. Tokom mjeseca Ramazana se spremaju posebna jela, a sve su ona tradicionalno bosansko hercegovačka. Pred početak mjeseca Ramazana žene iz našeg džemata se sastanu i dogovore šta će koja kuhati i donijeti na iftare kada organizujemo vikendom zajedničke iftare. Ma to sve miriše i tako nam lijepo bude kao da smo u svojoj BiH. U našem se džematu obavljaju i šerijatska vjenčanja i ona su zakonski priznata od strane IZ BiH i američkih vlasti. U posljednje tri godine je sklopljeno 5 šerijatskih brakova. Ovaj Ramazan ću postiti i provesti u svojoj Fojnici sa hanumom Almedinom i roditeljima mamom Zumretom i babom Ademom. Mislim da će ovaj Ramazan biti nešto što mi je do sada najljepše bilo u životu uz Božiju pomoć uz dosta dobrog zdravlja i rahatluka, kako meni tako i svakome".

pretraga novosti :: arhiva novosti