Nova verzija sajta
Dani krompira Fojnica 2008
Hazim Čukle - Srijeda, 24.09.2008, 14:00
Pročitano 121 puta
Klikni za više fotografijaDani krompira
Fojnica je pored ljekovitosti termalne vode, Franjevačkom samostanu, džamijama i tekijama, poznata od davnina i po svom krompiru, čuvenom fojničkom krompiru koji je najtraženiji na svim pijacama širom BiH i šire. U tu čast u okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2008" je u organizaciji Federalnog zavoda za poljoprivredu, općine Fojnica i dvije Zemljoradničke zadruge ZZ "Fojnica" i ZZ "PUP" (Pomoć u poljoprivredi) održana manifestacija pod nazivom "Dani krompira Fojnica 2008" u Fojnici. Na oglednoj parceli u naselju Ostružnica zasijano je 28 sorti sjemenskog krompira. Početku manifestacije "Dani krompira Fojnica 2008" su prisustvovali Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, diretor Federalnog zavoda za poljoprivredu Mustafa Dželilović, nekoliko članova Federalnog parlamenta, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, poljoprivredni stručnjaci, brojni poljoprivrednici itd.

O oglednoj parceli u Ostružnici i o karakteristikama svih 28 sorti zasijanog sjemenskog krompira je govorio predstavnik Federalnog zavoda za poljoprivredu doktor Josip Čota, koji je tom prilikom kazao: "Ovdje smo zasijali početkom mjeseca maja 28 sorti sjemenskog krompira, to su rane, kasne i srednje sorte krompira. To su krompiri sa žutom i crvenom pokožicom krompira. Sadili smo ih sa dvije varijante gnjojidbe i jednom kontrolnom znači bez gnjojidbe. Prva varijanta gnjojenja je MTK 8 26 26, a druga varijanta gnjojenja je 10 20 30, i pri i jednoj i drugoj gnjojidbi dodata je urea pri samoj sadnji krompira".

Oficijelni dio programa ove manifestacije je nastavljen u velikoj Sali hotela "Reumal" gdje je organizovan okrugli stol na temu "Proizvodnja krompira". Prvi se prisutnima obratio direktor Federalnog zavoda za Poljoprivredu Mustafa Dželilović koji je između ostalg kazao da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom koja je izložena čestim pritiscima, te uputio apel odgovornim za ovu granu privrede da joj se posveti veća pažnja. Direktor Dželilović je kazao i to da je krompir sa ovih prostora jedan od najkvalitetnijih krompira na širim prostorima. Na okruglom stolu o proizvodnji krompira su govorili i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, predstavnik ZZ "PUP" gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirko Majdandžić, direktorica ZZ "Fojnica" iz Fojnice Saiba Ramić i drugi. Nakon okruglog stola u "Reumalu" učesnici i gosti manifestacije "Dani krompira Fojnica 2008" posjetili su muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana u Fojnici.

pretraga novosti :: arhiva novosti