Nova verzija sajta
Tamburaši Franjevačkog samostana sami sebi zaradili ljetovanje
Hazim Čukle - Petak, 29.08.2008, 17:46
Pročitano 360 puta
Klikni za više fotografijaVrijedni tamburaši
Kod nas je dosta nebrađenog poljoprivrednog zemljišta. Ljudi se teško odlučuju da se bave poljoprivredom iako mnogi kažu da se od poljoprivrede može živjeti. Da se od poljoprivrede može živjeti potvrditi će vam u Fojnici jedan čovjek koji je toliko vrijedan da za njega kažu da radi za trojicu. "Narodni" čovjek i veliki radnik je gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirko Majdandžić. Nakon obavljanja svih dužnosti prvog čovjeka samostana gvardijan Majdandžić nema slobodnog vremena jer ga uglavnom provodi radeći na njivi. Osnovao je pri Franjevačkom samostanu Zemljoradničku zadrugu "PUP" (Pomoć U Poljoprivredi). Naučio je stotinjak djece svirati gitaru i tamburu, vožnju motora, itd. Zasijao je sa svojim saradnicima oko 40 tona sjemenskog krompira. Ovih dana je imao žetvu sjemenske pšenice od čega je dobio 26 tona sjemenske pšenice.

Gvardijan nam je kazao: "Zemlje samostan nema mnogo ali iznajmljujem zemlju od ljudi, uzoremo i zasijemo te parcele i tako to ide. Evo kažu mi na Institutu da u FBiH imamo samo tri registrovana proizvođača sjemenske pšenice. To su ZZ "Ratar" Odžak, ZZ u Orašju i mi ZZ PUP Fojnica. Jest malo u odnosu na ZZ "Ratar" iz Odžaka koji imaju zasijanih 145 hektara sjemenske pšenice u odnosu na nas i Orašje koji imamo po 7 hektara površine zasijane sjemenskom pšenicom. Naša najveća parcela je kao njihov vrt, ali može se i na više parcela kod nas zasijati.

Meni i uposlenim u ZZ PUP Fojnica pomažu i mlade djevojke i momci tamburaškog orkestra pri samostanu. Njih sedam do osam su evo cijelo ljeto brali i beru krastavce kornišone koje smo zasijali na površini od oko 2 dunuma zemlje u naselju Šavnik. Svako drugi dan su ih brali učenici srednje škole, njih sedam - osam: Petar, Anto, Vesna, Milana pa još jedan Petar i Marko. Sadnice smo uzeli iz Gornjeg Vakufa, tu ih i prodajemo i imamo plasman. Sad se beru i brati ćemo ih do samih prvih mrazeva. Na jednom dunumu se može ubrati kornišona od 4 do 6 tona. Cijene su zavisno od klase i ona se kreće od 0,60 do 1,10 KM po kilogramu. Naša ZZ PUP je učestvovala na sajmu šljive u Gradačcu na Fojničkom štandu. Ova djeca su radeći za Franjevački samostan neke od poslova i branje kornišona zaradila sebi ljetovanje od osam dana. Ovih dana su bili na ljetovanju na Jadranu, Visu i Komiži, u Republici Hrvatskoj. Djeca kažu da su oduševljena i da če još više i bolje raditi kako bi možda napravili i neku od ekskurzija".

pretraga novosti :: arhiva novosti