Nova verzija sajta
Prekrasna priroda nadomak Fojnice
mir5ad - Nedjelja, 17.08.2008, 15:53
Pročitano 278 puta
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Malo je mjesta u Bosni koje imaju takve prirodne ljepote, poput Fojnice, smještene podno Vranice. Zimsko-ljetni centar Brusnica prepun je gostiju, a planovi su i ambiciozniji.

Na planini Vranici, čiji se vrh Nadkrstac uzdiže na 2115 metara, bilo je snijega i do maja mjeseca. “Skijali smo se donedavno”, kaže nam povratnik u Fojnicu i mještanin, Jure Iviš. Da bi se upustio u investiciju zvanu Rekreativno-sportski centar Brusnica, morao je, kako kaže, da uloži velika sredstva, ali pomoć su mu pružili i prijatelji iz djetinjstva, Bošnjaci.

S tolikim kreditima teško se spava, ali je turistički centar sve bogatiji i to daje snagu kaže Jure: ”Zimski centar ima motel sa od 64 ležaja i skijaškim terenima sa liftovima i stazama od oko 3,5 kilometra. Imamo staze za brdski biciklizam u prirodi, potom četri lijepa konja za jahanje, a upravo gradimo dva igrališta za rukomet, košarku i tenis. Sve je na nadmorskoj visini od blizu 1600 metara što je idealno za visinske pripreme sportaša”.

Šumski plodovi i pitka voda - raj za turiste

Prokoško lednjačko jezero je pravi planinski dijamant, kao i 82 izvora i planinska potoka sa čistom vodom. Borovnice, brusnice i gljive su već danas izvor prihoda mnogih Fojničana, a turisti su branjem bilja i prirodom oduševljeni. Nedostaje investicija koja bi preporodila Fojnicu u turističkom smislu.

“Upravo je izgrađen Master plan i završava se njegova prva verzija. Već su se pojavili i potencijalni investitori i to iz Njemačke i okoline Švarcvalda. Pregovori su u toku i mogli bi sagraditi moderni zimsko-sportski centar“, objašnjava Iviš.

Dugo je Fojnica svoju prirodu skrivala i zbog slabih komunikacija, iako je od Sarajeva udaljena samo 55 kilometara. Ovdje su nekad stizali dubrovački trgovci, jer je Vranica u njedrima i svojim rijekama imala i zlata. Preko Vranice se vidi Ramsko jezero, a na drugu stranu Sarajevsko naselje ”Alipašin most”.

Bogata istorija Fojnice

“Uskoro će i putevi biti bolji”, kaže nam Hamza Salihagić, jedan od starih i uglednih Fojničana. On je jedan od ljudi koji se danas brinu o ekologiji. Ponosi se onim što danas svijet traži, a to je prvenstveno zdrava i pitka voda od koje trne desni: “Imamo najnovije informacije o skoroj gradnji puta Fojnica-Dusina-Konjic što bi bio i najbrži put za more”.

Jure Iviš nam kaže da turisti posebno vole doći u srednjovjekovni Kozovgrad, gdje je odsjela i poslednja bosanska kraljica Katarina: “Posebno je mnogo Dubrovčana, koji vole vidjeti gdje su to njihovi preci trgovali u vrletnoj Bosni i čak i Sajmište otvorili“.

Zdravko Lipovac, 21.07.2008
(Preuzeto sa: www.dw-world.de)

pretraga novosti :: arhiva novosti