Nova verzija sajta
Saborci posjetili mezar Remzije Hajdarevića Džoa
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.07.2008, 16:51
Pročitano 203 puta
Klikni za više fotografijaPosjeta saboraca
U organizaciji Organizacije Demobilisanih Boraca (ODB) odbrambenog – oslobodilačkog rata SBK-a Općinski odbor Fojnica je u povodu petnaeste godišnjice pogibije legendarnog komandira diverzantske jedinice 310. brdske brigade Remzije Hajdarevića Džoa posjetio njegov mezar u haremu u Gornjoj Mahali u Tovarištu MZ Prokos. Saborci, sin Emdžad, prijatelji i poznanici su na mezaru proučili Fatihu i tako odali počast ovom legendarnom komandiru diverzanata 310. brdske brigade Armije BiH, koji je poginuo u rejonu Gareži 24. jula 1993. godine.

Nakon proučene Fatihe i i odate počasti ovom neustrašivom borcu ABiH kolona se uputila do lovačkog doma „Jezernica“ u Jezernici podno Prokoškog jezera, mjestu gdje je formirana diverzantska jedinica na čijem čelu je bio legendarni Remzija Hajdarević Džo. Tu su okupljeni odali počast svim poginulim šehidima općine Fojnice i BiH. Evocirajući uspomene na druženje i prijateljsvo sa rahmetli „Džoom“ kako su ga svi od milja zvali govorio je njegov saborac Uzeir Merdžanić koji nije mogao zadržati suze. O hrabrosti i plemenitosti Remzije Hajdarevića su još govorili predsjednik ODB OO Fojnica Kemal Bukvić, Nijaz Prozo tadašnji načelnik Opštinskog štaba i jedan od komadanata 310. brdske brigade u Fojnici Mustafa Memija.

Legendarni borac Remzija Hajdarević „Džo“ je rođen 1959. godine u Foči, u Fojnici se slučajno zatekao tokom ratnih zbivanja, inače je po činu bio nadkapetan, a iza njega je ostao njegov 21 godišnji sin Emdžad i supruga Mediha.

pretraga novosti :: arhiva novosti