Nova verzija sajta
Fojničko ljeto 2008 - 13. Memorijal "Kenan Memija": Pobjednik ekipa Travnika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.07.2008, 18:55
Pročitano 180 puta
Klikni za više fotografijaMemorijalni turnir
Proteklog vikenda je u Fojnici završen tradicionalni 13. po redu fudbalski turnir Memorijal "Kenan Memija", koji se igra u čast bivšeg igrača FK Fojnice Kenana Memije koji je dobitnik Zlatnog ljiljana ABiH i koji je poginuo u novembru 1993. godine. Na ovom Memorijalu "Kenan Memija" su nastupili premijerligaš NK Travnik iz Travnika, prvoligaš NK Iskra iz Bugojna, reprezentacija BH igrača koji igraju u fudbalskim klubovima do Regionalne lige u Austijskoj pokrajini Steiermark (Štajermark). Pobjednik ovogodišnjeg memorijala je ekipa NK Travnik iz Travnika koja je savladala na penale ekipu Iskre iz Bugojna 3:1 i koja je dobila prelazni pehar.

Svakako da je za ljubitelje najljepše sporedne stvari na svijetu bilo uživanje na ovom turniru u Fojnici. Posebnu pažnju je privuklo gostovanje reprezentacije BH igrača koji igraju u Austrijskoj pokrajini Štajermark. Njihov selektor Enver Parić Cembe je dugogodišnji igrač, trener i selektor, kratko rečeno sportski radnik, a čija je i kompletna porodica vezana za sport. Enver Parić Cembe (49), je rođen u Fojnici, sa porodicom je već 17 godina na privremenom radu i živi u Austriji. Naravno, Cembe je u sportu u Austriji, kao i njegova supruga Saiba, kćerka 18 godišnja Sanita je donedavno uspješno igrala ženski fudbal, a sin 22 godišnji Minel je član ove reprezentacije naših igrača Štajermark (sada povrijeđen). Enver Parić Cembe je u više navrata donirao sportsku opremu i fudbalske lopte mladim fudbalerima iz Dusine i Smajlovića općina Fojnica, mladim fudbalerima Škole Fudbala iz Fojnice, mladima FK Fojnice, prvom timu Fojnice itd. Ni ovoga puta Cembe nije mogao a da ne uruči neke od donacija. Poklonio je fudbalsku loptu na turniru u Fojnici ekipama Iskre i Travnika, a šest fudbalskih lopti je poklonio FK Fojnici iz Fojnice. Sve lopte je kupio Ferid Murgić, generalni sponzor reprezentacije BH igrača koji igraju u Austrijskoj pokrajini Štajermark.

Cembe nam je kazao: "Ovdje sam doveo 19 fudbalera, naših igrača iz cijele BiH koji igraju u Austrijskoj pokrajini Štajermark do Regionalne lige. Reprezentaciju smo formirali na inicijativu moju, Emira Kvakića iz Prijedora i Sude Arslanovića iz Bosanskog Novog. Inicijativa je potekla 8. marta ove godine kada se tradicionalno odigrava najveći fudbalki turnir naših klubova u pokrajini Štajermark. U širi izbor smo uzeli 50 fudbalera i ovdje doveli 19 igrača. Finasiramo se uz pomoć našeg generalnog sponzora kaffe restoran "Delfin" u Gracučiji je vlasnik Ferid Murgić iz Velike Kladuše, kao i ostalih koji nam pomažu od kojih je Robert Kraljević iz Kiseljaka i udruženje naših klubova u Štajerskoj. Ovdje sam doveo i tri fudbalera koji su igrali kao juniori u austrijskom premijerligašu "Šturm". Starosni prosjek ove reprezentacije je 20 godina. Najmlađi je Elvir Karić koji ima tek 16 godina a inače je iz Brčkog. Trojica mladih igrača već imaju i austrijsko državljanstvo. Koliko mi volimo fudbal i BiH pokazuje i to da smo došli za ovaj vikend sve o svom trošku. U nedelju poslije finala u večernjim satima putujemo za Austriju jer ujutro u ponedjeljak skoro svi trebamo stići na posao. Naravno to nije teško kad se voli fudbal. Pozvat ćemo i nama da se dođe u goste na neki od turnira".

pretraga novosti :: arhiva novosti