Nova verzija sajta
Planinari iz Slovenije i Hrvatske na Nadkrstacu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.07.2008, 15:45
Pročitano 212 puta
Klikni za više fotografijaPlaninari na Vranici
Planinarsko društvo "Vranica" ima odličnu saradnju sa drugim planinarskim društvima naše zemlje i šireg regiona. Da je tako pokazuje i primjer gostovanja u Fojnici planinara iz Ljubljane, Kranja i Maribora iz Slovenije i planinara iz Zagreba iz Hrvatske.

Domaćin i vođa ovim planinarima je bio predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice Eduard Slađo Jukić koji nam je kazao: "Ovo su najavljene grupe gostiju planinara iz Slovenije, njih 48 planinara iz nekoliko planinarskih društava Slovenije i grupa od 26 planinara iz Zagreba. Oni su stigli u dvodnevnu posjetu Fojnici. Slovenci su bili smješteni u apartmanskom naselju "Aquareumala", a Zagrepčani u RC "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice.

Svi zajedno slovenski i hrvatski planinari su krenuli autobusima do Prokoškog jezera, a odatle planinarski pohod pješaćenje do najvišeg vrha Vranice Nadkrstac 2112 metara nadmorske visine i drugi vrh Vranice po veličini vrh Ločika 2107 metara nadmorske visine. Planinari su pješaćili 6 sati hoda. Bili su to iskusni planinari koji su svojim ponašanjem i djelovanjem u prirodi bili školski primjer nama domaćinima. U povratku smo imali zajednički ručak i osvježenje na Prokoškom jezeru. Planinari iz Slovenije i Hrvatske su bili oduševljeni viđenim, specijalitetima domaćih proizvoda Prokoški sir i pite ispod sača, rijetke biljke kao što je Vraničko zvonce itd, a koliko su oduševljeni viđenim pokazuje i to da su najavili skori dolazak u Fojnicu ali u masovnijem broju".

Drugog dana boravka u Fojnici planinari iz Zagreba su posjetili samostan u Kraljevoj Sutjesci, a planinari Slovenije Bosansku piramidu Sunca u Visokom.

pretraga novosti :: arhiva novosti