Nova verzija sajta
Obilježena godišnjica Ahdname na Milodražu
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.05.2008, 20:38
Pročitano 267 puta
Klikni za više fotografijaDani Milodraža 2008
Milodraže (Kiseljak) - Na platou Milodraža u općini Kiseljak jučer je obilježena 545. godišnjica Ahdname, historijsko podsjećanje na 28. maj 1463. godine kada je Sultan Mehmed Fatih nakon osvajanja Bosne na polju Milodražu poglavaru bosanskih franjevaca fra Anđelu Zvizdoviću dao Ahdnamu (povelju) kao garanciju bosanskim franjevcima za sigurnost i slobodan život. Završeni su dani Ahdname "Milodraže 2008". U povodu obilježavanja 545. godišnjice Ahdname u organizacij Udruženja Bosansko - Tursko prijateljstvo "Bosfor" iz Sarajeva i Udruženja bošnjačke omladine "Fatih" Milodraže Kiseljak priređen je i bogat kulturno zabavni program.

Na skupu obilježavanja godišnjice Ahdname okupljenim su govorili fra Luka Markešić koji je govorio o vrijednosti Ahdname, kazavši na kraju svog izlaganja da su se u prošlosti ljudi međusobno uvažavali i da trebamo biti spremni praštati jedni drugima jer put praštanja je put mira. Prisutnima su se obratili i Željko Knez, izaslanik predsjednika Presjedništva BiH Željka Komšića, Prof Dr Mustafa Erkal, predsjednik intelektualaca Turske i ujedno profesor na univerzitetu u Istanbulu u Turskoj, izaslanik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić i drugi. Načelnik općine Stari grad Sarajevo Mustafa Resić je kazao da je Ahdnama vrijedan dokument o poštivanju ljudskih prava, da je Ahdnama je mudrost sultana Fatiha i fra Anđela Zvizdovića i da će ova općina u toku dana uručiti vrijednu donaciju Franjevačkom samostanu u Fojnici, kako bi i muzej u samostanu svjedočio o dobrim ljudima koje smo tada imali.

U sklopu obilježavanja dana Ahdname gosti i domaćini posjetili su i Franjevački samostan u Fojnici gdje im je domaćin gvardijan Franjevačkog samostana fra Mirko Majdandžić pokazao orginal Ahdnamu koju je sultan Mehmed Fatih dao fra Anđelu Zvizdoviću a koja se čuva u muzeju ovog samostana. Povodom obilježavanja godišnjice Ahdname održana je i likovna kolonija na kojoj je učestvovalo 150 učenika osnovnih škola Sarajeva, Kiseljaka i Fojnice. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji "Milodraže 2008" na temu "Suživot i tolerancija" najbolje radove su imali: Eldar Hasić, učenik O.Š."Kiseljak 1", drugo mjesto Ajnur Karasalihović i treće mjesto Jasna Imamović, svi iz O.Š. "Kiseljak 1".

Ahdnama je poznata kao najstariji dokumenat o ljudskim pravima u historiji, 326 godina prije Francuske buržoaske revolucije 1789. godine i 485 godina prije Međunarodne deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine. Detaljnije ovdje. (Fojnica online)

pretraga novosti :: arhiva novosti