Nova verzija sajta
Mujo prehranjuje porodicu radeći za dnevnicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.05.2008, 20:13
Pročitano 272 puta
Klikni za više fotografijaMujo sa Brnjom
Nedavno smo na našim stranicama pisali o tome kako su dva profesora i razrednik Galib Borić kupili matursko odjelo maturantu 17 godišnjem Muji Salčinoviću iz fojničkog naselja Dusina. Posjetili smo ovih dana Dusinu i Muju Salčinovića. Mujo živi sa 59 godišnjim ocem Ahmetom koji je nezaposleni demobilisani borac Armije BiH, invalid je u ruku, i kaže da nema nikavih primanja, majkom 45 godišnjom Ešefom i mlađim bratom 4 godišnjim Jasminom.

Niko u kući nije zaposlen i radeći na dnevnicama Mujo sa ocem Ahmetom zarađuje i prehranjuje porodicu. Dusina je fojničko naselje petnaestak kilometara udaljeno od Fojnice. Mujo nismo našli kod kuće, kazali su nam da je otišao "zubiti" krompire komšiji Muharemu Salčinoviću na Pogorelici. Na samom vrhu Pogorelice iznad Planinarskog doma, a Pogorelica je udaljena oko 4,5 kilometara od Dusine, stižemo Muju, jaše konja Brnju. Odmah nam je pozirao kao kakav kauboj u vestern filmovima. Kad smo došli na odredište, Neretvansku Pogorelicu.

Mujo je najprije napojio i malo nahranio konja Brnju, sjeo da odmori i tada nam ispričao: "Matursko odjelo su mi kupili razrednik prof. Galib Borić sa još dvojicom kolega profesora Azizom Klisurom i Omerom Avdićem. Bili smo na ekskurziji u Istambulu i tada su oni odlučili da će mi kupiti odjelo. Kupili su ga, ali je bilo veliko odnosno duge hlače jer sam visok svega 153 centimetra. Razrednik Galib ga je odnio kod krojača Redže u Fojnicu i potkratio, tako da je bilo dobro kao da je za mene skrojeno.

Babo je nezaposlen, pomaže meni a ja i zimi i ljeti radim na dnevnicama. Tako sam odškolovao sebe, i prehranjujem našu porodicu. U školi nisam nikad izostao i pobjegao sa časa. Znao sam raditi u Brložnjaku tri kilometra od Dusine, ostavit konja i posao i dotrčati u Dusinu, oprati se i spremiti u autobus i u školu u Fojnicu.

Završio sam odličnim uspjehom za lugara, a želja bi mi bila završiti bar još jednu godinu da budem bar šumarski tehničar. Ovih dana imam puno posla za mene i mog Brnju jer narod sadi i zubi krompir. Na Pogorelici je sad za to prava sezona, a ovdje je krompir odličan, ne napada ga baja, a sve je prirodno, zdrava hrana. Danas radim kod komšije Muharema Salčinovića na Pogorelici. Zimi vučem drva, stajsko đubrivo, sijeno itd, nađe se uvijek posla. Cijena dnevnice je različita, a većinom odrađujem za već posuđeni novac. Kući imamo jednu kravu i to je spas da imamo masla i mlijeka. Još ako uspijem završit tehničku šumarsku, nađem curu pa se i oženim e onda će to bit milina". Tako nam ispriča Mujo i ode da zaradi dnevicu sa svojim ocem i konjom Brnjom.

pretraga novosti :: arhiva novosti