Nova verzija sajta
Potpisan Ugovor o sufinansiranju obnove i sanacije nacionalnih spomenika u SBK
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.04.2008, 18:41
Pročitano 170 puta
Klikni za više fotografijaOpćina Fojnica
U prostorijama općinske zgrade u Fojnici u utorak je Federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš u ime Vlade FBiH-e sa premijerom Vlade SBK-a Salkom Selmanom i načelnicima i predstavnicima šest općina SBK potpisao Ugovor o korištenju sredstava o sufinasiranju obnove i sanacije Nacionalnih spomenika BiH-e sa područja SBK-a.

Odobrena sredstva za obnovu i očuvanje kulturnog naslijeđa SBK-a su u visini od oko milion i stotinu hiljada KM, na osnovu odluke Vlade FBiH-e na 50. sjednici održanoj zadnjeg dana marta ove godine gdje je usvojen Program i plan raspodjele sredstava učešće Vlade FBiH-e u sufinansiranju projekata kantona i lokalnih zajednica - zaštita kulturnog i graditeljskog naslijeđa utvrđenim Budžetom FBiH-e za 2008. godinu.

Sredstva su odobrena za obnovu i očuvanje kulturnog nasljeđa Tvrđave u Jajcu u iznosu od 264 hiljade KM, Stari Grad u Travniku 176 hiljada KM, historijsko urbano područje Kreševa 176 hiljada KM, historijsko područje Stari Grad Prusac u općini Donji Vakuf 132 hiljade KM, Franjevački samostan u Fojnici 132 hiljade KM, Saračeva kuća u Jajcu 88 hiljada KM, Sahat kula Donji Vakuf 44 hiljade KM i očuvanje džamije u Šenkovićima u Novom Travniku 87 hiljada KM.

Ministar Obhođaš nam je kazao: "Najviše sredstava smo izdvojili za SBK i cijenimo da će odgovorni ljudi u svim institucijama koji su dobili ova sredstva znati i prije svega racionalno i zakonito iskoristiti, i da će maksimalno posvetiti pažnju u zaštiti onih dobara kojima oni gazduju i koja se nalaze pod njihovom kontrolom“.

Na ovom sastanku i potpisu ugovora je kazano da će Federalno ministarstvo prostornog uređenja odobriti 5 miliona za izgradnju gimnazije u Travniku i da će radovi započeti na ljeto. Svi prisutni su posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga.

pretraga novosti :: arhiva novosti