Nova verzija sajta
Otvoreni knjižnica i muzej Franjevačkog samostana u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 08.04.2008, 13:39
Pročitano 221 puta
Klikni za više fotografijaSvečano otvorenje
U Fojnici su nakon dužeg vremena i restauracije otvoreni knjižnica i muzej Franjevačkog samostana. Prvi se gostima obratio domaćin samostana gvardijan fra Mirko Majdandžić koji je pozdravio sve prisutne. Bili su tu predstavnici izaslanstava desetak država kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar kulture Gavrilo Grahovac i brojne delegacije kantonalne, općinske i federalne vlasti. Prisutnima je govorio i bivši gvardijan samostana fra Janko Ljubos a nakon toga je pregledan film o obnovi samostanske knjižnice i muzeja. Govorili su i Josip Vrbošić, ambasador Republike Hrvatske u BiH kao i Mijo Đolan, provincijal Bosne Srebrne.

Muzej i knjižnicu su otvorili član Predsjedništva BiH Željko Komšić i gvardijan Majdandžić. Komšić je uručio gvardijanu Majdandžiću sliku porodično stablo dinastije Kotromanić. I tom priilikom kazao da treba da se čuva ovo kulturno blago samostana jer je blago cijele BiH i njenih naroda. Ovaj projekat još nije završen i treba ga završiti, rekao je Član predsjedništva BiH Komšić.

Prvi položaj samostana je bio na Pazarnici na zaravnici iznad današnjeg muslimanskog groblja u Fojnici. Osnivanje samostana se stavlja u prvu polovinu 14. stoljeća. U Turskim spisima se pominje da su u Fojnici bili crkva i samostan za vrijeme kraljeva bosanskih. Dubrovačke naseobine u Fojnici se pominju čak 1312. godine, gdje se spominje kuća vlastelina Pavla Nikole de Menio u Ostružnici 1349. godine. Za Franjevački samostan se kaže da je čuvar fojničke povijesti i garancija njezine budućnosti.

Samostanska knjižnica broji oko 40 hiljada naslova, a posebno su vrijedne inkunabule, njih trinaest. Najstarija je Nicolai de Lyura Postillae in S. Scripturam, Novi testament iz 1481. godine. U oVih 40 hiljada naslova djela su filozofsko teološke tematike štampana u periodu od 16. do 19. stoljeća, a ima djela i iz drugih područja: povijest, zemljopis, medicina i prirodne znanosti.

Muzejska zbirka samostana u Fojnici je zbirka mnoštvo vrijednih i vrlo starih eksponata razvrstanih u nekoliko tematskih zbirki kao što su Zvjezdovića zbirka sa Ahdnamom, darovnim plaštom, Burjutlijom Skender – paše i Zvizdovića slikom i pločom kao okosnicom. Tu su i Miletića zbirka sa crkvenom odječom zlatom vezenom i drugi veoma vrijedni eksponati. Tu je i bosansko – franjevačka zbirka Grbovnik iz 1340. godine, vjerovatno jedna od najstarijih knjiga u ovim našim krajevima s grbovima „balkanskih zemalja“ i grbovima pojedinih poznatijih obitelji. Tu su još crkvena zbirka, zbirka iskopina, oružja, narodnog veza i odjela, nuizmatička kolekcija sa dragocjenim primjercima starog novca. Jedan od vrijednijh eksponata je i Kalež koji je napravljen od pozlaćenog srebra sa filigranima i biserima i ulošcima od raznobojnog brušenog stakla, a korišteno je zlato iz Fojnice i napravljen je u Fojnici u fojničkim zlatarskim radionicama iz kasnog 15. ili ranog 16. stoljeća.

pretraga novosti :: arhiva novosti