Nova verzija sajta
Otvoreni obnovljena knjižnica i muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga
mir5ad - Nedjelja, 06.04.2008, 04:31
Pročitano 151 puta
Klikni za više fotografijaFranjevački samostan
U Fojnici je danas upriličeno svečano otvaranje obnovljene knjižnice i muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetoga, nakon osam godina koliko je trajala obnova. Samostan u Fojnici može se smatrati čuvarem povijesti Bosne i Hercegovine. Biblioteka posjeduje bogatu zbirku od 40.000 naslova, među kojima su posebno značajne inkunabule i ručno štampane knjige. Tu su i knjige iz 17., 18. i 19. stoljeća iz svih polja čovjekove djelatnosti.

Samostan posjeduje i bogatu muzejsku zbirku koja sadrži dosta predmeta od metala. Tu su i tekstilni predmeti, a naročito je vrijedan plašt koji je turski sultan Mehmed Fatih poklonio fra Anđelu Zvizdoviću prilikom predaje Adhname 1463. godine kojom su franjevci dobili pravo ispovijedanja svoje vjere. Osim toga tu je i poznati fojnički grbovnik, koji sadrži oko 139 grbova.

Na svečanosti upriličenoj povodom otvaranja obnovljenih knjižnice i muzeja bile su prisutne brojne zvanice iz javnog, kulturnog, političkog života BiH, te predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i visoki predstavnik. Otvaranju knjižnice i muzeja nazočio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

pretraga novosti :: arhiva novosti