Nova verzija sajta
Nakon 13 godina saznao da mu je umro otac kojeg nije nikad upoznao
Hazim Čukle - Petak, 28.03.2008, 13:29
Pročitano 227 puta
Klikni za više fotografijaMiroslav Đurić
Strahote i nevolje proteklog rata su pogodile mnoge naše porodice, mnoge i rastavile da i 13 godina nakon kraja rata još nisu spojene. Već smo jednom pisali kako je dijete iz Italije saznalo nakon 15 godina za mamu koja se nalazi u bolnici u Fojnici. Jednu takvu sličnu priču rastavljene porodice, zablježili smo ovih dana u Fojnici. Miroslav Đurić, 25 godišnji inženjer informatike koji živi u Houstonu (Texas) u SAD-u je tragao od završetka rata za svojim ocem Jozom Kutlešom, koji je živio u fojničkom naselju Gradina, kojeg nije nikad upoznao.

Jozo Kutleša, inženjer livac, je u 57. godini života umro 17. novembra 2005. godine. Imao je troje djece iz dva braka. Fojnica online je tada pisala o smrti pokojnog Joze Kutleše koji je po procjeni liječnika nakon smrti ležao dva dana mrtav u kući. Ovih dana je u svom traganju za ocem Jozom, Miroslav posjetio Fojnica online i pretragom naših vijesti našao članak o smrti svog oca kojeg nije nikada upoznao. Napisao nam je email sa molbom da mu pomognemo u spajanju nekog od porodice Kutleša, kako bi više saznao o svom ocu Jozi. Spojili smo ga sa jednim od zetova Kutleša, Ivicom Tukom koji mu je poslao telefonske brojeve od njegovih najbližih. Miroslav je napisao u svom emailu da je krajem rata iz Titova Užica sa mamom Mirom otišao u Las Vegas a kasnije u Houston u SAD-a. Oca Jozu nije nikad upoznao i stalno je tragao za njim, ali bez rezultata. Završio je i Fakultet informatike. Porodica Joze Kutleše, mama Mare i brat Anto sa sestrama Anđom Kovačević iz Linca u Austriji i Bosom Tomić u Sarajevu su također tragali za njhovim unukom, i bratićem ali bez rezultata, vjerovatno zbog toga što su tragali za Miroslavom Kutlešom, a on je nosio majčino prezime Đurić.

Miroslav nam je poslao i svoju fotografiju u email-u interesujući se za oca Jozu. "...kako je umro, dali je bio bolestan, kakav je bio kao osoba i dali se zna za njegovog polubrata Nikolu i polusestru Sandru? I kakav li je život bio njima? ...". Napisao nam je da živi na jugu Amerike gdje je kako kaže: "...jedini narod koji je sličan nama, koji još ima obaveza prema familiji i gdje se osoba prvenstveno tretira kao osoba od rada, patnje i zabave a ne osoba od materijala...".

Posjetili smo fojničko naselje Gradina i zatekli 85 godišnju babu Maru Kutleša sa sinom Antom i Antinom suprugom Anđom. Iz njedara je izvadila maramicu u kojoj su bile slike njenog pokojnog sina Joze, i kroz suze nam o njemu govorila. Kazala je da je bio veliki radnik, pošten i ćutljiv. "Bio je i bolestan ali se nikad nije žalio nikome. Pričao nam je i za Miroslava i da je plaćao alimentaciju za njega. Hej djeco moja da mi je bar dočekati da vidim svog unuka Miroslava kojeg nikad nisam vidjela, da ga baba zagrli, vidim po ovoj slici što je poslao zlato babino isti mu otac moj Jozo, slični ko jaje jajetu", kaže baba Anđa.

Jozina kuća je zaključana, a brat mu Anto je kratko kazao da bi želio da im Miroslav dođe da ga i on njegov striko upozna i vidi prvi put.

pretraga novosti :: arhiva novosti