Nova verzija sajta
Kiseljak - Takmičenje u tucanju jaja
Hazim Čukle - Utorak, 25.03.2008, 15:20
Pročitano 385 puta
Klikni za više fotografijaUskršnji turnir
Kiseljak - U povodu Uskrsa, velikog katoličkog blagdana, u velikom salonu motela "Zigi" u Han Ploči, općina Kiseljak, održano je tradicionalno 14. po redu takmičenje u tucanju jaja između ekipa Kiseljaka i Fojnice. I ove godine na natjecanju je nastupilo po trinaest takmičara u obje ekipe.

Za ekipu domaćina Kiseljaka su nastupili kapiten ekipe Vlado Bilan sa takmičarima: Zdravko Vučić, Niko Pecirep, Mladen Stanić, Niko Rašo, Ivica Bencun, Janjko Pecirep, Stipo Tuka, Mirko Vukadin, Nedeljko Tuka, Žarko Tuka, Ivan Biletić i Rašo Branko.

Ekipu Fojnice je predvodio kapiten Zdravko Bošnjak - Zigi a za ekipu Fojnice su još nastupili: Nikica Bilić, Dragan Oroz - Ševe, Mićo Knežević, Miro Bošnjak, Branko Stanić, Zoran Arar, Zoran Oroz, Marinko Oroz, Nenad Remić, Josip Petrović, Miro Marušić i Anto Bošnjak. Sudije ovog takmičenja su bili: Nikica Bilić, Žare Tuka i Jure Tuka.

Najmlađi takmičar je bio devetogodišnji Ivo Bilan koji se takmičio među djecom. Što se tiče propozicija krenulo se sa jednom školjkom po takmičaru i koliko ostaje jaja ide se u drugi krug. Na kraju je pobjednik bila ekipa Kiseljaka, a najbolji takmičar je bio prošlogodišnji pobjednik Vlado Bilan iz ekipe Kiseljaka, kojem je na kraju ostalo 17 čitavih od ukupno 30 jaja.

Najstariji na ovom takmičenju je bio 73 godišnji Juro Tuka iz Kiseljaka. Bio je u ulozi glavnog sudije. Za njega kažu da nema vatrenijeg kada je u pitanju tucanje jaja od čika Jure. Kazao nam je da se takmiči u tucanju jaja već petnaestak godina a u zadnjih nekolik ogodina je sudija takmičenja i dodaje: "Nas Fojničani ne mogu nikada pobijediti. To ti je tako od kako se takmičimo. Ja biram jaja po obliku, kad ga ja ošajcujem ja znam jeli tvrdo ili nije. Hranimo zdravo kokoške kukuruzom i pšenicom. Znam i ljusku od jajeta dobro isitniti i još nešto što neću otkriti i jaje bude tvrdo ko kamen. Ja sam prije petnaestak godina platio kokoš milijardu onih dinara i tada sam sa njenim jajetom na takmičenju odnio sa jednim 57 jaja a sa drugim skoro 70. Još me niko nije prešao u tome i oborio mi rekord. U početku mi je teško bilo izabrati tvrdo jaje, lakše mi je bilo iscjepati metar drva već to uradit' i potrefit' na tvrdo jaje". Sve goste tokom cijelog dana i takmičenja je zabavljala grupa Tamburaškog orkestra "Seljo" iz Kreševa.

pretraga novosti :: arhiva novosti