Nova verzija sajta
Mali zoološki vrt braće Kapetanović
Hazim Čukle - Petak, 21.03.2008, 13:04
Pročitano 395 puta
Klikni za više fotografijaZdravko sa tornjakom
Stara narodna izreka kaže "Složna braća nove dvore grade...", e takva dvojica složne braće 40 godišnji Nevenko - Cico i 38 godišnji Zdravko Kapetanović žive u fojničkom povratničkom naselju Bistrica. Do Bistrice se stiže nakon pređenih tri kilometra makadamskog puta od Bakovića prema poznatom fojničkom Ski centru "Poljana". Posjetili smo ovih dana to povratničko naselje, koje je interesantno po tome što se tu nalazi desetak kuća, a u njemu žive samo dvije porodice, braća Kapetanović i umirovljenik Jozo Marković. Braća Nevenko i Zdravko Kapetanović tu žive sa suprugama, a Nevenko ima i dvoje male djece. Braća Kapetanović su nezaposleni, ali su složna braća našla način za bolji život sebe i svojih porodica. Njihova velika ljubav je i prema životinjama. Prilikom dolaska u Bistricu, na svakom koraku se vide razne životinje. To su ljubimci vlasništvo braće Kapetanović. Kapetanoviće smo zatekli kako hrane životinje u jutarnjem obilasku. Uz kafu i kako kažu rakiju gromovaču dočekuju nas ispred svojih kuća. Kazali su nam da od malena vole i imaju ljubav prema životinjama.

Nevenko - Cico je stariji pa on kao i pravi gazda prvi priča: "Eto živimo tu, bolje reći preživljavamo, jer je stoka jeftina, a valja to sve nahranit, napojiti, odgojiti pa prodati, ali mora se nešto raditi. Imamo veliko prostranstvo za ispašu, a to je zdrava hrana, dobra voda i moraju i životinje biti zdrave. U svom toru imamo 150 svojih ovaca, tri konja, jedan veliki i dva mala ponija, 35 kerova pasa svih vrsta od kućnih ljubimaca, tornjaka, šar planinaca i lovačkih pasa, paunove, mačke, kokoške, ptiće, koze, divlje svinje itd. Sve ovo liči na mini zooološki vrt braće Kapetanović. Životinje kupujemo, a i prodajemo, što se tiče cijene sve je po dogovoru".

Kao po dogovoru priču o životu braće Kapetanović nastavlja mlađi brat Zdravko Kapetanović koji nam je kazao: "Hranimo ih na razne načine. Od pekara dobivamo i kupujemo stari kruh, od vlasnika mesnica kupujemo i dobivamo kosti, pripremimo i kupujemo sijeno i žito. Od 1982. godine imamo ove životinje. Kad čujemo da negdje ima dobar pas, konj ili neka druga životinja nije nam mrsko otići i nabaviti takvog. Evo samo primjera ovog tornjaka Cigu smo kupili u Travniku za 500 KM, a ovog šar planinca starog dvije godine smo nabavili sa Kosova za 800 KM. Pošto je pored našeg naselja put za Ski centar "Poljana" na Poljani iznad Fojnice ljudi zastanu da pogledaju životinje, slikaju ih i slikaju se sa njima, poneko i kupi neku životinju. Sada je najaktuelnije prodaja malih janjadi od ovaca koje se "obliznu" i ojanje dvojke. Takvo jedno prodajemo po 40 do 50 KM. Od ranog proljeće ovce, konje i krave napasamo do kasne jeseni po visovima Matorca i Zec planine".

pretraga novosti :: arhiva novosti