Nova verzija sajta
Aferim ili alahselamet?
Nasir Selimović - Petak, 29.02.2008, 15:05
Pročitano 270 puta
Fojnica onlineNedavno obznanjivanje Projekta Zavoda Drin "Život u zajednici uz podršku" kojim se predviđa postupno omogućavanje određenom broju osoba štićenika Zavoda povratak u socijalnu sredinu na način njihovog izmještanja u iznajmljene objekte u gradu i gradnju objekata na Malkoču – izazvao je kontroverzne reakcije građana: od onih koji u ovome vide mogućnost nekog novog zapošljavanja (što je, naravno, veoma bitno), do onih koji se žestoko protive. Izmještanjem bi se djelimično riješio hronični problem nedostatak prostora za prijem novih štićenika, te humanizirali uslovi rada osoblja i boravka postojećih štićenika. Niti se svi zagovornici Projekta mogu proglasiti isključivim baštinicima humanizma, niti se njihovim, uslovno rečeno protivnicima, može prikačiti epitet bešćutnih, socijalno neosjetljivih ljudi. Međutim, stvar nije nimalo jednostavna, bez obzira što se svi ovi disonantni tonovi mogu svesti pod zajednički nazivnik međusobnih razlika u strateškom razmišljanju o budućnosti sredine u kojoj živimo.

Priča o očekivanom turističkom bumu Fojnice u idućoj deceniji vjerovatno onim nezaposlenim neće puno pomoći u njihovom preživljavanju u iščekivanju istog, ali isto tako vezati sudbinu Fojnice za proširenje kapaciteta Zavoda, moramo priznati nije bogzna kako pametan potez. Dugoročno posmatrano, oni se međusobno isključuju. I širenje kapaciteta, trebalo bi da ima mjeru. Odnosno, u kojoj fazi toga širenja lokalna zajednica i njeni predstavnici mogu nekome reći DOSTA, a da ne budu optuženi za diskriminaciju. Istina je da Fojnica ima izražen senzibilitet prema kategoriji ljudi sa umanjenim mentalnim ili fizičkim sposobnostima, ali ako bi ste anketirali stanovništvo, vjerovatno bi se ubjedljiva njegova većina opredijelila da bi željela da ih Fojnica asocira na, čak i drukčiji, Reumal, na Poljanu, na Prokoško jezero, na Samostan, na tekije i džamije fojničke, na .......Ma koliko to zvučalo grubo i jeretično, u svakodnevnoj konverzaciji sa nepoznatim osobama negdje izvan Fojnice, puno nam je prijatnije čuti da nas prepoznaju po Reumalu, nego po Zavodu. Ili možda griješim? Možda ima i drugačijih razmišljanja.

Vodeći računa o ovom, vijećnici Općinskog vijeća Fojnica jednoglasno su odbili dati podršku nekim segmentima Projekta koji su u koliziji sa strategijom razvoja Općine.

Ovo je top - tema u Fojnici, o kojoj niko ne želi da piše, bojeći se da će biti pogrešno shvaćen; ovo je tema na kojoj neki lokalni političari, šetajući svoj stav (ako ga i imaju) prema predlagačima Projekta, treniraju prve korake iz predmeta koji se zove - politička prostitucija. Zavisno od okruženja koje ih sluša, oni prilagođavaju svoju priču koja se obično kreće od "aferim" za prisutne do "alahselamet" za odsutne.

pretraga novosti :: arhiva novosti