Nova verzija sajta
Prezentacija programa "Fojnica kakvu niste poznavali"
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 25.02.2008, 19:35
Pročitano 164 puta
Klikni za više fotografijaU franjevačkoj konobi
Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je, sa njenim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Djelotvornost termalne vode, gostoljubivost i stručnost osoblja, u kombinaciji sa povoljnim klimatskim uvjetima i živopisnim okruženjem – tvore jedinstven medicinsko - turistički proizvod koji je dugi niz godina zadovoljavao potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Različitim oblicima edukacije, posebno zdravstvenog osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima (kardiorehabilitacija, wellnes, dijagnostika), Fojnica je nastojala da prednjači u odnosu na konkurenciju i bude zadati cilj svim ostalim koji se bave rehabilitacijom.

To je uticalo da se u svijesti njenih posjetilaca, ali i u većem dijelu javnosti, ona obično doživljavala kao vrhunski rehabilitacioni centar, namijenjen za relativno stariju, zdravstveno problematičniju, populaciju, a veoma rijetko kao mjesto za odmor, razonodu ili rekreaciju. Ovakvo jednostrano turističko profiliranje sredine, vremenom je postalo limitirajući faktor njenog turističkog razvoja. Strateški zaokret napravljen je usvajanjem razvojnih planova Reumala, ali i drugih subjekata koji u turizmu vide svoju perspektivu. Gradnja Apartmanskog naselja i Vodenog parka, prepoznavanje Poljane kao mogućeg respektabilnog centra planinskog turizma, ponovno otvaranje za posjetioce objekata kulturno – vjerskog karaktera (Samostan, Tekija i Muzej u Vukeljićima), gradnja neophodne infrastrukture, proizvodnja organske hrane - u potpunosti mijenja predodžbu o gradu i stvara jedan pozitivan poslovni naboj, iskoristiv za realizaciju turističkih projekata neslućenih mogućnosti.

Uporedo sa gradnjom objekata, permanentno se, kroz različite oblike seminara, vrši i doedukacija ugostiteljsko – turističkog osoblja. Nedavno ostvareni poslovni kontakti sa francuskom regijom Auvergne rezultirali su potpisivanjem Sporazuma o dugoročnoj saradnji u oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma. Upravo završena obuka ugostiteljskog osoblja o francuskoj kuhinji, koju su držali predavači Visoke škole iz Chamalieresa, samo je dio programa edukacije kroz koji će u narednom periodu proći kuhari, konobari, recepcioneri, animatori itd.

Katolička crkva i Islamska zajednica i do sada su bili na usluzi zainteresiranim gostima u upoznavanju sa duhovnom tradicijom franjevaca i derviša, karakterističnom upravo za područje Fojnice. Samostanski muzeji i biblioteke (Fojnica, Kreševo i Kraljeva Sutjeska), te tekije (Vukeljići, Oglavak, Kaćuni) i Porodični muzej u Vukeljićima, ove će godine, u saradnji sa turističkim agencijama, postati dostupni svim organiziranim grupama poklonika kulturno – vjerskog turizma.

Sportsko – rekreacioni centar "Brusnica" svojom zimskom i ljetnom ponudom (skijanje, planinarenje, jahanje) upotpunjuje turističku razglednicu Fojnice kakvu donedavno niste poznavali i potire decenijama uvriježenu predodžbu o Fojnici kao mjestu pogodnom ponajviše za goste poodmakle životne dobi.

pretraga novosti :: arhiva novosti