Nova verzija sajta
Božić u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 25.12.2007, 19:31
Pročitano 262 puta
Klikni za više fotografijaFranjevački samostan
Fojnička župa broji oko 3500 katolika. Ovih dana su otpočele uveliko pripreme za obilježavanje i proslavu velikog katoličkog blagdana Božića. Kako teku pripreme i kako će se ovaj veliki katolički blagdan proslaviti i dočekati u župi Fojnica saznali smo od gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirka Majdandžića, koji nam je tim povodom kazao: "Pripreme za ovaj veliki blagdan Božić počele su još sa Adventom (došašće). Svako jutro imamo mise "zornice" koje su veoma posjećene od strane vjernika katolika i rado svijet dođe na te jutarnje mise. Ove sedmice obilazimo stare i bolesne naše vjernike, a naredne sedmice je ispovjed vjernika u cijeloj župi Fojnice. U subotu poslije Božićne mise imamo manju priredbu, nazvao bih mali Božićni sajam sa kuhanimm vinom, rakijom, sokovima, sa domaćim proizvodima koje svijet donosi i tu će se na pozidi ispred samostana peči krompir i koščani (kesteni).

Druge pripreme u povodu dolazećeg blagdana Božića su kićenje krizbana - Božićnog drvceta. Prije se krizban kitio dan prije Božića, sad se to radi odmah sa počinjanjem Adventa. Moja bi preporuka bila da se stabla jelika ne sijeku, već da se te božićne jelke kupuju u rasadnicima i sa saksijom drže u ili ispred kuće i okite, ili da se nabavi plastična. Polnoćka je 24. decembra, a misno slavlje ću vjerovatno predvoditi ja. Za vrijeme božićnih praznika kuha se posebna hrana, ovdje je to keške (kuha se izlomljena pšenica i kokoš). To je laka hrana, jer se prije toga kuhalo u velikom loncu i samo se podrgrijavalo a tada se malo ili ništa nije radilo za vrijeme Božića. Poznati su i kešketari. E to su vam mladići koji su pet do sedam dana za vrijeme Božića hodali po selima, a sa sobom su samo za pojasom nosili po jednu kašiku za jelo. Išli su sa sijela na sijelo, zagledali djevojke i nosili za pojasom kašiku jer je tada bilo hrane skoro u svakoj kući ali nije bilo kašika dovoljno. Spavali bi po pojatama i štalama. Ko je bio siromašan od onih imućnijih je za blagdane dobivao hranu. Bili su skoro svuda puni hambari, magaze, štale, kuće svega. Kolači su se kuhali, većinom suhi, i mogli su stajati nekoliko dana da se ne pokvare. Božić i Nova godina, a i ostali blagdani su bili prepoznatljivi što su se tada slale i dobivale hiljade čestitki. Danima bi se znao pripremati tekst i svakog se sjetiti, a danas ih malo ko šalje, tu je tehnika kriva, napišeš u mobilni poruku i na više adresa, ali nije to to. Kao dijete sjećam kolika je radost bila djeci za vrijeme Božića i drugih praznika. Gledalo se ko će prvi ustati da vidi šta mu je pod borom ostavljeno. Bili bi to čarapi, nešto od odjeće ili novca. Blagdani su i dani darivanja i dani kada se posjete najbliži, rodbina, prijatelji itd."

pretraga novosti :: arhiva novosti