Nova verzija sajta
Susreti Zija Dizdarević na novom koncepcijskom kolosijeku
Dragan Marijanović - Utorak, 04.12.2007, 16:51
Pročitano 211 puta
Susreti Zija DizdarevićSrijeda, 28.11. - Dvadeset treća po redu književno kulturna manifestacija "Susreti Zija Dizdarević", počinju u Fojnici slijedećega petka, Ženskim poetskim satom, u Sali fojničkoga hotela Reumal, nastupom triju bosanskohercegovačkih pjesnikinja; Dare Sekulić, Fadile Nure Haver i Alme Fazil Obad, uz moderiranje vašega izvjestitelja.

Ovogodišnji Susreti napokon su pokrenuti s mrtve točke, nakon što su poratnih godina nekako preživljavali; jer Fojnica je u međuvremenu prilično živnula, zdravstveni turizam ponovo se ovdje vraća na staze stare slave ovdje, pa sve brojniji gosti zahtijevaju i sve raznovrsnije programe. Da bi ovogodišnji Susreti bili ovako bogati kvalitetnim sadržajima i imenima, pomoglo je i resorno Ministarstvo Kulture i sporta Vlade Federacije BiH, te ministar Gavro Grahovac osobno, a po prvi put je u organizaciju uključen i ovdašnji povijesni franjevački samostan. Time se može govoriti i o novoj konceptualnoj budućnosti ovih nekada slavnih Susreta. Da bi sve ispalo kako treba, svoju konkretnu pomoć domaćinima u Fojnici ponudio je i sarajevski tjednik, magazin Dani sa svojim organizacijskim i autorskim kadrovima. Tako će već sljedećega dana, u subotu prije podne na istom mjestu biti održana i svečana akademija, prvi put tematski razdijeljena. Dakle, kako će susreti i u budućnosti imati okus bosanskohercegovačke kratke priče, ovaj put će prof. Marko Vešović nastupiti s ekspozeom "Slovo o Ćamilu Sijariću", zatim će se obaviti tradicionalna dodjela prve, druge i treće nagrade za pripovijetke, po osnovi natječaja koji je trajao od prvoga lipnja do petnaestoga rujna, a izbor najboljih tekstova izvršili su Željko Ivanković, Enver Kazaz i Bisera Alikadić, glazbeni dio akademije popunit će Omladinski simfonijski orkestar svojim prvim nastupom ovdje. Istoga dana, u biblioteci franjevačkog samostana, u 15 sati, i uz moderiranje prof. dr. Envera Kazaza održati će se razgovor na temu: BH identitet/identiteti u bosanskohercegovačkoj priči, uz sudioništvo Hadžema Hajdarevića, Ivana Lovrenovića, Ivana Kordića, Željka Ivankovića, Nedžada Ibrahimovića, Sanjina Kodrića, Damira Šabotića i Marka Vešovića. Susreti će završiti uvečer, razgovornom književnom poslasticom kada će Muharem Bazdulj predstaviti Miljenka Jergovića, koji valjda prvi put nastupa u Fojnici.

Za novu budućnost ovih susreta organizator se pobrinuo i utemeljenjem novoga i proširenoga Upravnoga odbora, te Programskoga savjeta kojemu su članovi vrlo ugledna intelektualna i književna imena u našoj zemlji.

pretraga novosti :: arhiva novosti