Nova verzija sajta
II kongres fizijatara BiH sa međunarodnim učešćem
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2007, 14:42
Pročitano 242 puta
Klikni za više fotografijaII kongres fizijatara BiH
U organizaciji Udruženja fizijatara FBiH u fojničkom hotelu "Reumal" se održava Drugi kongres ljekara za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju BiH sa međunarodnim učešćem, koji se održavao od 22 do 25 novembra ove godine, čiji je domaćin i generalni sponzor "Reumal group" Fojnica.

Drugom Kongresu fizijatara BiH prisustvovalo je preko 200 ljekara za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a na svečanom otvaranju Kongresa su bili prisutni Željko Knez, izaslanik predsjedavajućeg člana Predsjedništva Željka Komšića, federalni ministar zdravlja i socijalne politike dr Safet Omerović, predsjednik Udruženja fizijatara RS Nataša Tomić, ministrica zdravlja SBK prim.dr. Vlatka Komšić, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, predstavnici zavoda zdrastvenog osiguranja, javnih ustanova, velikih zdrastvenih sistema, ljekari iz nekoliko drugih zemalja itd.

Kongres je otvorio izaslanik Željko Knez. Prisutnima se prvi obratio predsjednik Udruženja fizijatara FBiH i predsjednik organizacionog odbora Kongresa doc. dr. Džemal Pecar, koji je tom prilikom između ostalog kazao: "Ovo je drugi Kongres fizijatra BiH. Posvećen je desetogodišnjici početka implementacije Projekta rehabilitacija žrtava rata u FBiH, kao i koncepta rehabilitacije u zajednici (CBR) u Republici Srpskoj, odnosno na cijelom području BiH. Biti će prezentirani okvirni rezultati novog koncepta organizacije i njene tranzicije u institucionalnog ka ambulantnom odnosno ka rehabilitaciji u zajednici čime se broj usluga u BiH višestruko uvećao a obuhvat populacije uslugama rehabilitacije porastao sa 2,4 na 3,7 posto populacije sa približnim brojem profesionalaca, u odnosu na stanje prije posljednjeg rata, kada se smatralo da je rehabilitacija na našim prostorima bila u najvećem usponu".

Na ovom Kongresu fizijatara u Fojnici su prezentirane brojne teme iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. U muzičkom dijelu programa prisutnima su se predstavile profesorice muzike Ana Babić, sopranistica i pijanistice Maja Ačkar i Vedrana Mujkić. Jedan od predavača na ovom Kongresu fizijatara BiH je bio i prof. Malcolm Peat koji je profesor fizijatrije na fakultetu u Kanadi, koji je u svom obraćanju kazao da je model rehabilitacije u zajednici najrazvijeniji u tom regionu i koristi se u svijetu kao dobar model rada.

pretraga novosti :: arhiva novosti