Nova verzija sajta
Dubrovački gospari otvorili sezonu skijanja na Poljani
Hazim Čukle - Utorak, 20.11.2007, 18:29
Pročitano 333 puta
Klikni za više fotografijaSki centar Poljana
Proteklog vikenda je otpočela sezona skijanja u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Iako vremenske prilike nisu bile baš najbolje, uz maglu i hladnoću, to nije spriječilo brojne ljubitelje skijanja i uživanja u zimskim radostima ovog skijališta. Do Ski centra "Poljana" na Poljani, koja je udaljena od Fojnice 15 kilometara se stiže dosta dobrim makadamskim putem preko Bakovića i Bistrice.

Ovaj skijaški centar je otvoren prije nekoliko godina i nalazi se na 1580 metara nadmorske visine. Ljubiteljima skijanja su na raspolaganju dva ski lifta, dužine 500 i 1100 metara, koji za jedan sat mogu izvući oko 500 skijaša. Širina skijaške staze je od 200 do 500 metara. Visina snijega u ovom skijaškom centru je oko 80 centimetara. Visina starta velikog ski lifta je 1630 metara. Za vrijeme proteklog vikenda je u ovom ski centru povodom otvaranja sezone skijanja organizovano besplatno skijanje. Ovogodišnju skijašku sezonu su otvorili dubrovački gospari, kako su sami kazali: "Majstori s mora otvorili sezonu skijanja". Njih tridesetak gostiju Fojnice iz Dubrovnika su bili oduševljeni viđenim, putovanjem kroz gustu šumu, kroz smetove uz doživljaj koji su kako kažu mogli vidjeti do sada samo na filmovima i u izvještaju vremenske TV prognoze. Svaki trenutak su koristili za uživanje, od skakanja u snijeg, slikanja i specijaliteta kuhinje RC "Brusnica", motela u ovom ski centru.

Saznali smo da će ski karta koštati od 15 do 20 KM po osobi, a za djecu do sedam godina besplatno. U ponudi ovog ski centra je i ski škola sa instruktorom, vožnja konjskim zapregama na saonicama, od početka decembra će se moći tu iznajmljivati i ski oprema, sankanje, noćno skijanje itd. Za sada će biti najviše gostiju vikendom, a oni su kako smo vidjeli po registarskim tablicama automobila iz Pule, Rijeke, Splita, Zadra, a tu su redovni gosti iz Fojnice, Sarajeva, Kiseljaka, Visokog, Srednje Bosne itd.

Što se tiče smještaja tu se nalazi moderan Rekreacioni centar "Brusnica", motel sa 12 luksuzno opremljenih apartmana sa 50 ležaja, saunom, trim kabinetom itd. Cijena prenoćišta sa doručkom u ovom RC "Brusnica" je 40 KM. Vikendom je tu živa muzika uz specijalitete domaće kuhinje a posebno pura, prokoški sir, srneći gulaš, čajevi, sokovi, džemovi i rakija, sve od brusnice. Moguće je iznajmljivanje i manjih i većih vikendica a cijena ležaja po osobi je oko 20 KM. Cijene hrane i pića su skoro iste kao i u gradu Fojnici. Moguć je organizovan prevoz iz Fojnice. Tako se pruža gostima mogućnost da sa skija iz Ski centra "Poljana" takoreći uskoče u bazen termalne vode u hotelu "Reumal" u Fojnici.

pretraga novosti :: arhiva novosti