Nova verzija sajta
Najstariji i najvrijedniji ekolog Arlika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.11.2007, 14:51
Pročitano 116 puta
Klikni za više fotografijaEkolozi u akciji
Pored tog što smo o 67 godišnjem Ivici Staniću Arliki pisali u nekoliko navrata, da je Fojničan od glave do pete, da je darivao grad Fojnicu sa tri velika sata: Medžlis iz Fojnica, grad i Franjevački samostan, da voli svoju Fojnicu kao rijetko ko, pisali smo i to da je zanimljiv po tome što preko 45 godina nosi samo i isključivo bijele cipele. U gradu ga malo ko zna kao Ivicu Stanića. Ako ga tražite, dovoljno je samo reći Arlika i na pravoj ste adresi. Sada penzioner i dalje nosi bijele cipele, a voli reći da ih je nosio i u crkvu i na njivu i na posao i na teferič, od malena misleći da to djevojke vole.

Pored svega nabrojanog član je Ekološkog društva "Fojnica" iz Fojnice, iako najstariji je i najvrijedniji kada su bilo kakve akcije čišćenja i uređenja Fojnice u pitanju. To nam je potvrdio i predsjednik ED "Fojnica" Elmir Pamić i dodao: "U sklopu svojih redovnih aktivnosti ED "Fojnica" organizuje i povremene akcije uređenja i čišćenja grada Fojnice, riječnih korita i okoliša. Redovno dajemo svoj puni doprinos u nastojanju da grad i okolina budu ljepši, Fojnica kao poznato banjsko liječilište i turističko mjesto sa nedirnutom prirodom to i zaslužuje. Često i sam Arlika svojim sredstvima realizuje te ekološke akcije, na čišćenju i očuvanju okoliša. On je najstariji a vjerujte i najaktivniji član našeg društva i o Arliki imamo samo riječi hvale".

Da je ovo sve tačno uvjerili smo se ovih dana gdje je u toku akcija čišćenja šiblja i korova uz put na ulazu u Fojnicu do autobuske stanice odnosno Novog naselja u dužini od jedan kilometar. Motornim pilama se radilo na čišćenju ograde nekadašnjeg preduzeća Pilana Fojnica. Bili su tu predsjednik društva Elmir Pamić i Ivica Stanić Arlika, obavezno u bijelim cipelama. Arlika ne voli da govori, on kaže najbolje se govori djelima i kratko dodaje : "Ja volim Fojnicu i sve bih dao za nju. Ovo je moj grad, ovdje sam se rodio i umrijeti ću, ali volim je još više kad je čista i uređena. Fojnica je turističko mjesto, Bog nam dao što nikome nije tako i mi moramo to čuvati za naredne generacije".

pretraga novosti :: arhiva novosti