Nova verzija sajta
Tragovima Bosanskog kraljevstva
mir5ad - Srijeda, 24.10.2007, 16:45
Pročitano 288 puta
Fojnica onlineNačelnici deset općina s područja BiH sastali su se danas u Sarajevu da bi precizirali detalje projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" u kojem sve participiraju te da odrede finansijski doprinos njegovoj realizaciji.

Riječ je o projektu čiji je cilj razvoj i predstavljanje kulturnog turizma, što će u konačnici doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju spomenutih bh. regija te poboljšanju konkurentnosti BiH u turističkoj oblasti.

U projektu će učestvovati općine Vareš, Visoko, Zenica, Maglaj, Tešanj, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf, Kakanj i Jajce.

Svaka od njih skriva znamenite historijske spomenike srednjovjekovne bosanske države te će njihovo predstavljanje biti u fokusu svake od regija. Općine će pojedinačno u projektu učestvovati s 15.000 do 30.000 KM.

Vrijednost projekta je oko 500.000 eura. Od toga, Delegacija Evropske komisije u BiH podržala je njegovu realizaciju s 300.00 eura, dok će ostatak novca osigurati općine te vladine institucije na svim nivoima. Finansijsku potporu dat će i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Menadžer projekta Samir Softić ocijenio je za Agenciju Fena da je glavni cilj projekta povećanje konkurentnosti BiH u svijetu tržišnog turizma. Nužno je poboljšati atraktivnost svih turističkih i historijskih lokacija u spomenutim općinama te kvalitet turističke ponude.

To uključuje niz segmenata, od poboljšanja smještajnih kapaciteta do organiziranja infopultova, drugih oblika informativnih turističkih materijala, obuke turističkih vodiča, organiziranja različitih vrsta takmičenja i predstavljanje knjiga.

Projektom će spomenute općine biti uvezane u jedinstven sistem te će bogato bh. kulturno-historijsko naslijeđe tako lakše biti predstavljeno na inostranim turističkim sajmovima.

Njime je u skladu s finansijskim mogućnostima spomenutih regija, predviđena i rekonstrukcija pojedinih historijskih spomenika, izgradnja pristupnih cesta, postavljanje klupa, uređenje infopanela i planinarskih staza, revitalizacija seoskog turizma te druga poboljšanja turističke ponude.

Inicirala ga je Fondacija Mozaik u okviru projekta "Tragovima naslijeđa" koji se realizira još od 2004. godine.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova zvanična realizacija je počela 1. oktobra.

FENA, 24.10.2007
(Preuzeto sa: www.dnevniavaz.ba)

pretraga novosti :: arhiva novosti