Nova verzija sajta
Brzi bežični pristup Internetu u Reumalu i parku
mir5ad - Srijeda, 22.08.2007, 15:01
Pročitano 105 puta
Bežični InternetOvih dana je u saradnji sa BIHnet-om pušten u testnu fazu rada Internet HotSpot u hotelu "Reumal". Internet HotSpot omogućava brzi bežični pristup Internetu.

Usluga WiFi HotSpot pruža vam širokopojasni bežični pristup koji se realizuje Wireless tehnologijom emitovanjem na frekvenciji 2.4 GHZ. Za priključenje na mrežu potrebno je da posjedujete računar sa bežičnom WLAN mrežnom karticom koja zadovoljava široko prihvaćeni standard IEE 802.11 b/g, instaliran TCP/IP protokol sa automatskim postavkama, web pretraživač sa isključenom proxy opcijom i NetCard prepaid vrijednosnicu (karticu).

Skoro svaki noviji prijenosni računar (laptop, notebook) i bilo koji drugi uređaj koji omogućava WiFi konekciju (PDA, neki mobiteli i sl.) posjeduje bežičnu WLAN mrežnu karticu i osnovna konfiguracija automatski će Vam omogućiti korištenje Interneta putem ovog HotSpot-a. S tim da je potrebno da za korištenje unesete korisničko ime i lozinku koji se nalaze na NetCard prepaid kartici. NetCard karticu možete kupiti na recepciji hotela "Reumal", po cijeni od 5 KM za 2 sata korištenja. Uskoro će biti dostupne i kartice drugih vrijednosti. S tim da vam se pri korištenju obračunava samo vremenski period (sekunde) u kojem ste prijavljeni na sistem. Tako da možete vršiti neograničen broj prijava na HotSpot. Kartica za korištenje vrijedi 30 dana od prvog korištenja, dok nekorištena vrijedi u narednih 5 godina. Stanje svoje NetCard kartice kao i pregled svih ostvarenih konekcija možete pregledati putem korisničkog portala na adresi http://netcard.bihnet.ba.

Signalom HotSpot-a su pokriveni prostor glavnog hola (recepcija) hotela "Reumal", konferencijska sala, restoran, kafana u parku ispred Reumala i dio parka.

Na navedenim lokacijama usluga je u zatvorenom prostoru dostupna u opsegu 100m i na otvorenom u opsegu od 300m uz brzinu prenosa podataka do 512kb/s. Usporedbe radi modemska konekcija omogućava maksimalnih 56kb/s.

Također, za sve one koji nemaju svoj prijenosni računar (ili drugi uređaj) hotel "Reumal" je obezbjedio i jedan računar namijenjen pružanju usluge korištenja Interneta koji je na raspolaganju 24 sata za sve goste hotela, a smješten je pored glavne recepcije hotela.

Pored hotel "Reumal" i dijela Fojnice također sistem BIHnet HotSpot-a trenutno možete koristiti i na slijedećim lokacijama u Sarajevu:

1. Poslovna zgrada UNITIC
2. Hotel Holiday Inn
3. Kampus Univerziteta u Sarajevu (Elektrotehnički fakultet)
4. Autobuska Stanica Sarajevo
5. BH Telecom Centar – Glavna Pošta Sarajevo Obala
6. Poslovna zgrada BH Telecoma na Baščaršiji (Ul. Safvet Bega Bašagića)
7. Međunarodni aerodrom Sarajevo (u pripremi)

NetCard kartice kupljene na jednoj lokaciiji vrijede na svim HotSpot-ovima BIHnet-a.

Svi korisnici HotSpot-a bez kupovine NetCard-a besplatno mogu surfati stranicama BH Telecoma (www.bhtelecom.ba) i BIHnet-a (www.bih.net.ba). Uskoro bi trebala biti omogućena i besplatna posjeta Fojnica online stranicama.

Sistem je u testnoj fazi rada.

pretraga novosti :: arhiva novosti