Nova verzija sajta
P.D. "Vranica" markira staze i postavlja turističku signalizaciju
mir5ad - Petak, 31.08.2007, 15:03
Klikni za više fotografijaTuristička signalizacija


Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 31.08. - 01.09.2007)

U Australiji mu skoro sva familija
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.08.2007, 20:43
Klikni za više fotografijaZorislav sa porodicom
Četvrtak, 30.08. - U fojničkom naselju Šćitovo Polje živi 65 godišnji umirovljenik Zorislav Cvjetković sa suprugom Ankicom – Anom, sinom Zdravkom i snahom Anom. Ostali dio porodice kako, kaže Zorislav, kćerka Jela i zet Frano Iviš, unučad 19 godišnja Nikolina i 20 godišnji Nikola, sestra Janja i zet Pero Kalemušić i još veliki broj rodbine živi u Australiji. Svi su oni u Sidneju, i tamo bi se moglo reći da je Fojnica u malom. "Bili smo ja i supruga tamo i proveli jednu zimu, bili smo tamo tri mjeseca. To je proletilo k'o dlan o dlan. Lijepa zemlja, dobro, dobro su se tamo snašli. Što ti je to čudo, mi tamo jedemo lubenicu, kupamo se a ovdje bila zima sa minusima. Oni se druže, prave sijela slave blagdane i teferiče zajedno.

Pijačni barometar
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.08.2007, 20:26
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Srijeda, 29.08. - Srijeda je od davnina pazarni dan u Fojnici. Kao i na pijacama drugih gradova ponuda je raznovrsna a cijene šarolike i raznovrsne od proizvoda do proizvoda od prodajnog štanda do štanda. Tako je na zelenoj pijaci cijena zelene paprike 1 KM, a vrećom 2 KM, mladi kupus 0,50 KM po kilogramu, krompir od 0,60 do 1 KM po kilogramu, luk crveni 1 KM, bijeli 4 KM, patliđan 1 KM, karfiol 1,5 KM, paradajz 1,30 KM, vrećica mladih kukuruza 5 KM, krastavci 1 KM po kilogramu, banane 1,5 KM, dinje 2 KM, grožđe bijelo 2 KM, crno 2,5 KM po kilogramu, smokve i jagode 2 KM po kilogramu, šljive, kruške i jabuke 1 KM po kilogramu, breskve, limun, grejpfrut 2 KM po klogramu, buranija puterice 3 KM, a buranija olovkice 2,5 KM po kilogramu, novi grah 5 KM, suhe šljive 4 KM, mrkva 1 KM , blitva 1 KM, peršun 0,50 buket s korijenom, prasa 1,5 KM, celer korijen 3 KM, cvekla 1,5 KM, tikva komad 1 KM.

Fudbalska liga Kantona Sarajevo - 1. kolo
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 30.08.2007, 20:12
FK FojnicaRezultati (1. kolo – 25./26. VIII 2007.):

Dobrinja - Omladinac 1:2
Biser – Fojnica 1:1
Saobraćajac – Vogošća 2:2
Mladost - Bojsnik 7:0
Partizan – Bosna 0:5
Hrid – Igman 1:3
Butmir - Ilijaš 1:1 (prekid u 57') 0:3 (pf)
Iskra - Pofalićki 1:1

Po drugi put ove godine probeharala kruška Vilhemovka
Hazim Čukle - Srijeda, 29.08.2007, 18:29
Klikni za više fotografijaBehar po drugi put
Srijeda, 29.08. - Po drugi put ove godine u naselju Botun, općina Fojnica, u voćnjaku Šefika Aletića zvanog Alija je procvjetala kruška Vilhemovka. Na stablu kruške pored plodova ima i novog behara. Jednu manju grančicu tog behara sa kruške Vilhemovke je donio u Fojnicu Sakib Ramljak zvani Sake iz fojničkog naselja Barakovići, koji radi u Šumariji Fojnica. Kako nam je kazao: "Cijela jedna grana na ovoj kruški kod Alije je procvjetala, a na njoj ima i plodova. Bavim se liječenjem travama pa sakupljajući ljekovitog bilje primijetio sam i behar na toj kruški. Stari ljudi proriču na osnovu ovakvih pojava, čuda prirode, da će biti hladna i duga zima."

Kod Franje i Ante Babić tikve i krastavci kao sijamski blizanci
Hazim Čukle - Srijeda, 29.08.2007, 18:15
Klikni za više fotografijaAnte Babić
Srijeda, 29.08. - U fojničkom naselju Lučice, nekoliko stotina metara iznad hotela "Reumal" žive dva brata Babić sa porodicama. To su penzioneri 69 godišnji Franjo Babić i 71 godišnji Anto Babić. Iako su tu živjeli i prije proteklog rata, u njihovim vrtovima sa povrćem i na njivi se kako kažu dešava po njima čudna prirodna pojave koja se do sada nikad nije dešavala. Kod Franje je grožđe, koje je donio od rođaka Mire Babića iz fojničkog naselja Banja i zasadio, ove godine pored plodova ponovo se počelo formirati nekoliko novih grozdova. Kaže da je tu i prije sadio grožđe ali nije moglo nikad da dadne plod. Zasadio je čak i smokvu od koje očekuje plodove. Kod Ante se isto dešavaju čuda u vrtu i njivi. Pokazao nam je nekoliko svojih čuda.

40 godina teferiča na Tovarištu
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 17:34
Klikni za više fotografijaTovarište
Nedjelja, 26.08. - Već punih 40 godina, svakog zadnjeg vikenda u mjesecu augustu se u organizaciji MZ Prokos u Fojnici održava tradicionalni narodni teferič. Dvadesetak godina se ovaj narodni teferič održavao u naselju Barakovići u MZ Prokos, a posljednjih četrdeset godina je ta tradicija nastavljena u naselju Tovarište. Nekoliko hiljada teferičlija je već u jutarnjim satima, zauzelo svoje položaje uz riječicu Jezernicu i Požarnu, u nekoliko ugostiteljskih objekata i isto nekoliko šatora koji su za tu priliku i postavljeni. Bilo je tu muzike narodne, sevdalinke, novokomponovane, i one sa razglasa ringišpila, a u šatorima su se nadglasavali pjevači i pjevačice kako bi privukli što više gostiju u debelu hladovinu šatora.

Odlučno protiv izgradnje novih hidroelektrana na Fojničkim rijekama
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 15:48
Klikni za više fotografijaRijeka Borovnica
Srijeda, 08.08. - U organizaciji ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK/KSB-a i u saradnji sa firmom "Kara – drvo" d.o.o. Fojnica u sali područne škole O.Š. "Muhsin Rizvić" na Tovarištu MZ Prokos je održana javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE Grablje na riječići Borovnici u MZ Prokos. Ovoj javnoj raspravi pored predstavnika ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK / KSB-a Dragana Šafradina, investitora firme "Kara – drvo" Fojnica Omera Karahmeta, zastupnika investitora po pitanju dobijanja okolišne dozvole Dragana Matić javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine Fojnica, kao i predstavnici ED "Fojnica", PD "Vranica" , LD "Divokoza", UG "Triton", UG SR "Fojnica", predstavnici MZ Prokos i stotinjak građana MZ Prokos.

Susret potpredsjednika i nekadašnjeg predsjednika
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 15:35
Klikni za više fotografijaDizdarević i Kebo
Potpresjednika Federacije BiH Mirsada Kebu, koji se nalazi već petnaestak dana na odmoru i rehabilitaciji u fojničkom hotelu "Reumal" smo okom kamere snimili dok se pozdravljao sa nekadašnjim predsjednikom bivše nam zajedničke države Jugoslavije Raifom Dizdarević. Potpresjednik Kebo je odmarao sa suprugom uz jutarnju kafu u bašti "Reumala", a Raif je u Fojnicu stigao kako bi prisustvovao obilježavanju 64. godišnjice formiranja Visočko - Fojničkog odreda NOR-a.

Obilježena godišnjica formiranja Visočko - Fojničkog odreda
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 15:25
Klikni za više fotografijaObilježena godišnjica
Nedjelja, 26.08. - Drugog dana vikenda je u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a (Narodno Oslobodilački Rat) općine Fojnica obilježena 64-ta godišnjica od formiranja Visočko - Fojničkog odreda, koji se tada uključio u borbu protiv okupatora. Tim povodom je položeno cvijeće na spomen kosturnicu palim borcima na partizanskom groblju pored hotela "Reumala" i spomen česmu poginulih boraca ABiH na Tovarištu u MZ Prokos. Ovom svečanom obilježavanju godišnjice formiranja Visočko - Fojničkog odreda je prisustvovalo stotinjak boraca NOR-a, gostiju predstavnika SUBNORA iz Hadžića, demobilisanih boraca Fojnice i građana Fojnice. Minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je pošta poginulim.

pretraga novosti :: arhiva novosti