Nova verzija sajta
Duhovi - Fojničani u Sidneju (Australija) obilježili Duhove
mir5ad - Utorak, 05.06.2007, 13:36
Pročitano 330 puta
Klikni za više fotografijaDuhovi
Nedjelja, 27.05. - Dok su naši župljani i hodočasnici s raznih strana hrlili crkvi Duha Svetoga, na svoj način okupila se i skupina Fojničana u dalekoj Australiji, točnije u gradu Sidneyu, da bi obilježili svetkovinu Duhova i prisjetili se trenutaka kada su i sami za ovu svetkovinu uzlazili k crkvi na brijegu ponad Fojnice.

Od otprilike 30 obitelji Fojnicana koje žive u gradu Sidneyu, tako sam dobio informaciju, njih nekoliko se okupilo toga dana na zajedničko druženje. Nije ih bilo jako mnogo pa ću ih navesti po imenima: Ilija Oroz, Marija Oroz, Igor Lepan, Goran Lepan, Dijana Lepan, Branko Lepan, Franjo Baban, Nevenko Glavočević, Stipo Tuka i Danijel Tuka (neka ne zamjere ako sam nekoga preskočio). Da bi atmosfera sličila onoj u Fojnici, gdje je također bilo puno hodočasnika iz susjednih župa, njima su se pridružili i nekolicina prijatelja: Ivica Lukanović iz Kiseljaka kod Tuzle, Damir Anić iz Bugojna, Ivica Knežević s Brestovska, te Mišo Todorić iz Gračanice.

Zahvaljujući ponajprije inicijativi gospodina Nevenka Glavočevića, oni su tom prigodom učinili nešto veoma konkretno i plemenito, te time iskazali svoju ljubav prema rodnoj grudi i ljudima koji ovdje žive. Naime, potaknuti informacijama na našoj web-stranici o aktivnostima Franjevačke mladeži u Fojnici i uspjesima koje postižu, oni su se odazvali na nedavni poziv da pomognu u nabavci sportske opreme za nogometnu ekipu Frame, kao i za ostale projekte u radu s omladinom, te u tu svrhu prikupili novčanu pomoć od 850 AUD. Posebna hvala gospodinu Miši Todoriću i firmi MIKS painting koji je za ovu akciju darovao 200 AUD.

Franjevačka mladež i cijela župska zajednica svima im od srca zahvaljuje i želi radosnu svetkovinu Duhova.

Važno bi bilo spomenuti da su Fojničani iz Sidneya i ranije iskazali svoju solidarnost s projektima u domovini i bili uključeni u razne vrste pomoći. Iz razloga što u to vrijeme nije još postojala naša samostanska stranica, potrebno je sada preko ovoga medija izreći par riječi zahvale.

Najprije je zajednica Fojničana u tom gradu prije 3 godine tijekom jedne zabave sakupila novčana sredstva od $13 000 za pomoć u obnovi muzeja i knjižnice, a zatim na slijedećem okupljanju dodatnih $3000. Nakon toga su se također uključili u akciju pomoći za Tihomira Lovrića iz Podcitonje koje je trebao biti operiran, te za tu namjenu sabrali $3000.

Od srca HVALA čitavoj raseljenoj fojničkoj zajednici u Sidneyu za svaku vrstu pomoći. Iako nevoljko spominjem imena da ne bih koga preskočio, ali javljeno mi je da su se u organiziranju ovih okupljanja i prikupljanju pomoći posebno bili angažirali Ilija Oroz, Frano Miletić, Stipo Tuka, Marko Knežević, Branko Lepan, Nevenko Glavočević i njihove vrijedne supruge Marija, Zore, Marica, Vera, Nevenka i Ljubica. Bog neka svima vama stostruko uzvrati za dobrotu koju iskazujete prema drugima!

Srdračan pozdrav svim Fojničanima u dalekoj Australiji iz samostana Duha Svetoga.
Mir vam i dobro.

Fra Damir, 24.05.2007
(Preuzeto sa www.samostan.ba)

pretraga novosti :: arhiva novosti