Nova verzija sajta
65 djece u Fojnici primilo Prvu svetu pričest
mir5ad - Utorak, 05.06.2007, 13:18
Pročitano 281 puta
Župa FojnicaPrva sveta pričest
Nedjelja, 20.05. - Dana 20. 5., na sedmu uskrsnu nedjelju, u crkvi "Duha Svetoga" u Fojnici, pod pučkom svetom misom, 65 djece je prvi put pristupilo Gospodnjem oltaru kako bi po prvi put primili Isusa u posvećenoj hostiji.

Sama svečanost započela je već dan ranije, kada su prvopričesnici zajedno sa svojim roditeljima došli na zajedničku svetu ispovijed, te tako se na najljepši način pripremili za sutrašnji svečani događaj.

U nedjelju, već zarana, prvopričesnici su počeli pristizati na plato ispred naše crkve tako da su svi mogli uživati u ljepoti razdraganih dječjih lica, ali i diviti se prelijepoj odjeći koju su njihovi roditelji pripremili za ovu svečanu zgodu. Prije početka svete mise oni su se poredali u dvije vrste (dječaci s jedne, a djevojčice s druge strane), a onda kroz velika vrata u svečanoj procesiji ušli u crkvu.

Po ulasku u crkvu prvopričesnici su najprije uz pratnju Tamburaškog orkestra otpjevali nekoliko pjesama, a zatim su izrecitirali nekoliko stihova koje su pripremili za ovu zgodu. Zatim je uslijedila sveta misa. Prvopričesnici su bili uključeni u sve dijelove mise tako da je ova sveta misa za sve nas bila nešto posebno. Prvopričesnici su spremili misna čitanja tijekom mise, molitvu vjernika i također su prinijeli darove na oltar. Ovo je uistinu bio njihov dan!

Bilo je divno promatrati njihova nevina, dječja lica dok su palili svoje prvopričesničke svijeće i radovali se Kristovom svjetlu koje je ovoga dana na poseban način obasjavalo njihov život.

Najsvečaniji dio mise bio je naravno trenutak kada su prvopričesnici stupili ispred oltara, gdje im je prvi put podijeljena Sveta pričest. Dok su u svoje tijelo primali Kristovo tijelo na njihovim licima mogla se čitati radost, zahvalnosti, pobožnost, strahopoštovanje i predanje Isusu kojemu su toga dana dopustili da ih uzme za ruku i bude im suputnik na životnom putovanju.

Po običaju nakon svete mise uslijedila je podjela uspomena na Prvu svetu pričest, zajedničko fotografiranje svih prvopričesnika sa sestrom i ujacima, a onda i pojedinačno i u krugu obitelji. Nastavak slavlja uslijedio je zatim u krugu obitelji.

Neka naše prvopričesnike kroz cijeli život prati Božji blagoslov, a njihovim roditeljima zahvaljujemo za ove mlade živote, te i na njih zazivamo obilje Božjeg mira i blagoslova.

U ime svih roditelja, ali i naše cijele župne zajednice, na poseban način zahvaljujemo sestri Slavici Jovanović koja je tijekom cijele godine marljivo i savjesno pripremala naše prvopričesnike za ovaj svečani događaj. Neka je Gospodin milosrdno nagradi za njezin trud.

Fra Damir, 24.05.2007
(Preuzeto sa www.samostan.ba)

pretraga novosti :: arhiva novosti