Nova verzija sajta
Plin stiže u junu
mir5ad - Petak, 18.05.2007, 14:44
Pročitano 331 puta
Fojnica onlinePetak, 18.05. - Predinvesticioni ugovor za projekat gasifikacije općina Kreševo, Kiseljak, Fojnica potpisan je u utorak u Kreševu između Setroa, Barita d.d. i BH GAS-a. Projekat je veoma važan za pomenute općine te privredne subjekte koji djeluju na ovom području. Nositelji vlasti u pomenutim općinama zdušno su podržali inicijativu grupacije Stanić ističući dobijanje najčišćeg (ekološki gledano) i najekonomičnijeg energenta.

Imajući u vidu da se na području ovog dijela SBK/ŽSB nalazi niz proizvodnih firmi te da im je ova vrsta energenta gotovo neophodna, iz grupacije Stanić ističu da na ovom projektu rade već 5 godina. Posebnu zahvalnost upućuju Vladi Federacije BiH i ljudima u BH Gasu na susretljivosti i profesionalizmu u ovom dijelu posla.

"Okončanjem investicije ovaj region će biti najveći potrošač plina, od čega će 1/3 ukupne potrošnje ove tri općine biti u novoj tvornici čije otvaranje planiramo za kraj mjeseca juna. To je ujedno i odgovor na pitanje kada plin stiže u Kreševo. Do kraja godine planiramo i završiti distributivni mrežu za, uvjetno rečeno, male potrošače, odnosno građanstvo, rekao je Goran Stanić, predsjednik Stanić group industry.

Direktor BH Gasa Almir Bečarević, jedan od potpisnika ugovora, također je istakao važnost ovog projekta: "Ukoliko ovaj ugovor posmatramo kroz prizmu, otvaranja krečane, gasifikacije pomenutih općina te općenito značaja za razvoj ovaj projekat je jedan od najvećih u državi, naravno poslije izgradnje autoputa."

Prema ugovoru BH Gas obezbjeđuje uslove za dovođenje prirodnog gasa od postojećeg gasovoda Semizovac – Zenica i izgradnju nove mjerno – regulacione stanice Visoko i transportni gasovod MRS Visoko – Brnjaci sa regulacionom stanicom u Brnjacima. SETRO kao koncesionar preuzeo je obavezu izgradnje gasovoda Brnjaci – Kiseljak, Kiseljak – Fojnica, Brnjaci – Kreševo kao i izgradnju distributivne sisteme prirodnog gasa koje čine cjevovodi i odgovarajuće mjerno – regulacione stanice, saopćeno je iz kompanije Stanić.

R.O., 16.05.2007
(Preuzeto sa www.oslobodjenje.ba)

pretraga novosti :: arhiva novosti