Nova verzija sajta
Ubrali veoma kvalitetne gljive smrčak
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.05.2007, 20:07
Pročitano 346 puta
Klikni za više fotografijaUbrali gljivu smrčak
Ponedjeljak, 14.05. - Jedna od najkvalitetnijih gljiva je svakako poslije tartufa gljiva smrčak. Poznato je da ove rijetke veoma kvalitetne gljive smrčak ima najviše na predjelima Romanije. Pričalo se da su nekad ljudi za nekoliko dana branja ove gljive na Romaniji znali zaraditi pravo malo bogastvo. Ove rijetke gljive ima i na prostorima općine Fojnica. Jedan od velikih poznavalaca svih gljiva područja u Fojnici je svakako 52-godišnji Rasim Bešić - Džimi iz Prokosa koji nam je kazao: "Ovo je rijetka gljiva, jer je kvalitetna i skupa. Prije rata sam znao čuti priče da su ljudi berući ih po Romaniji znali za mjesec dana branja smrčka zaraditi skoro da naprave kuću ili kupe automobil. Čuo sam da su znali neki doktori, direktori i profesori uzimat godišnji odmor u vrijeme kada raste ova gljiva i brali bi ih po Romaniji sa cijelim familijama. Cijena kilograma suhog vrgnja i sada je velika. Dobar je kao hrana, osušen kao začin i dodatak jelima, a po pitanju potencije je najbolji jer mu nije ravna ni jedna vijagra". Sa njim su brali gljive smrčak čisto iz radoznalosti direktori ugostiteljskog i komercijalnog sektora hotela "Reumala" u Fojnici Rasim Sijarić i Mirsad Agović. Ubrali su sva trojica nešto više od jednog kilograma, i kako kažu da se počaste sa tom veoma kvalitetnom gljivom. Džimi nam je još kazao: "Smrčka ima najviše oko lovačkog doma u Jezernici podno Prokoškog jezera, a i sa druge strane prema Sebešiću. Krenem krajem aprila do pred kraj mjeseca maja. Ja ga sušim u hladu tako što ga navjenim na konopac. Cijena sirovog smrčka se kreće od 25 do 30 KM po kilogramu, a suhi je znatno skuplji i dostiže cijenu i do 120 KM po kilogramu. Pričali su mi neki odavde koji se nalaze na privremenom radu vani u Evropi da tamo dostiže cijenu i preko 100 eura po kilogramu suhog smrčka". Direktori Sijarić i Agović su nam poslije konzumiranja pečenog smrčka kazali da su se kada su gljive u pitanju počastili tako kao nikad do sada.

Hazim Čukle, 14.05.2007

pretraga novosti :: arhiva novosti