Nova verzija sajta
Osnovna škola „Muhsin Rizvić“ dobila pet računara
Hazim Čukle - Srijeda, 30.05.2007, 18:46
Klikni za više fotografijaOsavremljeni kabinet
Utorak, 29.05. - 35 škola sa područja SBK je učestvovalo u takmičenju BH Telekoma koji je pokrenuo kampanju za učenike osnovnih škola sa područja gdje BH Telekom pruža usluge BH line mreže. Ovaj projekat pod sloganom "Droga - Reci NE i osvoji" je trajao u periodu od 1. februara do 15. marta ove godine. Održane su razne akcije i okrugli stolovi u školama sa temom o borbi protiv droge. Nagrađene su četiri osnovne škole sa po pet računara i štampaćem koji su umreženi.

Nogomet: Druga liga "Zapad 1": Fojnica - Rijeka 5:1 (prekid u 57. minuti)
Hazim Čukle - Utorak, 29.05.2007, 14:30
Klikni za više fotografijaNK Fojnica
Subota, 26.05. - Na utakmici u Fojnici između NK Fojnice i NK Rijeke iz Viteza, članova Druge lige Zapad 1 desio se nesvakidašnji slučaj za nogometne terene, da su nogometaši Rijeke samovoljno jedan po jedan napuštali stadion u Fojnici i otišli u svlačionicu. Na terenu je u 57. minuti ostalo samo šest nogometaša, pa je sudija Bojo Danijel prekinuo utakmicu i odsvirao kraj. Razlozi samovoljnog napuštanja nogometnog terena u Fojnici od strane gostujućih igrača su za sada nepoznati.

Obilježen Dan Ahdname
Hazim Čukle - Utorak, 29.05.2007, 13:52
Klikni za više fotografijaMilodraže
Milodraže - Kiseljak, nedjelja, 27.05. - U organizaciji Udruženja bošnjačke omladine "Fatih" Milodraže Kiseljak, i Udruženja Bosansko - Tursko prijateljstvo "Bosfor" Sarajevo, a u povodu 28. maja, Dana Ahdname, uz brojne zvanice i nekoliko desetina građana danas je na lokalitetu Milodraže obilježena 544. godišnjica Ahdname. Ovom obilježavanju godišnjice Ahdname je prisustvovao i premijer SBK Salko Selman. Sve prisutne je prvi pozdravio predsjednik Udruženja Bosansko - Tursko prijateljstvo "Bosfor" Sarajevo prof. Rizvan Halilović. Pored ostalih okupljenih u Milodražu su govorili i fra. Luka Markešić i dva profesora iz Turske, ekspert za oblast historije doc. dr. Kudret Alton i prof. Mehmet Džan (Can).

Pobjednik malonogometnog turnira u Dusini 2007 ekipa „Pijaca Visoko“
Hazim Čukle - Utorak, 29.05.2007, 13:30
Klikni za više fotografijaMalonogometni turnir
Nedjelja, 27.05. - Tokom vikenda u fojničkom naselju Dusina odigran je malonogometni turnir. Na ovom tradicionalnom malonogometnom turniru u Dusini nastupilo je dvadesetak ekipa iz: Konjica, Hadžića, Visokog, Kiseljaka i Fojnice. Na ovom 35. po redu turniru nastupile su ekipe: "Šumaplod", "MT Mice", "Mesnica Meša", "Crnići", "Šalđije", "Caffe Zambak", "Bencun", "Višnjica", "Jehovac", "Autopraona Zoka", "Vučna služba Halilović", Caffe "Treff" Hadžići, "Ekonomik" Fojnica, "SEOS Jasenik" Konjic, "Dusina, "Radava", "Pridola","Dusina1", "Keksari" i "Pijaca Visoko".

Ispraćena 29. generacija maturanata
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.05.2007, 17:01
Klikni za više fotografijaMaturanti, sretno!
Subota, 26.05. - Okupljanjem i postrojavanjem pred školom 29. generacija maturanata SMŠ "Zija Dizdarević" iz Fojnice je otpočela sa ovogodišnjom maturskom zabavom. Povorka maturanata se od škole uputila ulicama Fojnice, gdje su bili pozdravljeni od roditelja, prijatelja i preko dvije hiljade građana i gostiju Fojnice. Defile maturanata se zaustavio na gradskom trgu kod nekadašnjeg hotela "Jezero", gdje su maturanti pozdravljeni od strane općinskog načelnika Salkana Merdžanića i direktorice ove škole Merime Sijarić.

Planinari iz Ljubljane na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.05.2007, 15:45
Klikni za više fotografijaGosti iz Ljubljane
Ponedjeljak, 28.05. - Kako je počelo toplije vrijeme Fojnicu posjećuje sve više gostiju iz Bosne i Hercegovine, a također dobar dio i stranih gostiju kao svoje odredište dobrog odmora, rehabilitacije i uživanja u netaknutoj prirodi, vide baš upravo u ovom malom bosanskom gradiću i banjskom lječilištu podno Matorca, Fojnici. Ovih dana je takva jedna grupa stranih gostiju stigla u Fojnicu iz Ljubljane u Sloveniji. To je grupa od deset planinara iz nekoliko planinarskih društava Slovenije, koji žele da vide Fojnicu i njene prirodne ljepote, a posebno visove planine Vranice.

Mještani Pločari Polja grade Muhamedu kuću
Hazim Čukle - Petak, 25.05.2007, 16:59
Klikni za više fotografijaKuća u izgradnji
Petak, 25.05. - U fojničkom naselju Smajlovići koje je udaljeno desetak kilometara od Fojnice živi 35-godišnji Muhamed Hasanhodžić - Hamera. Hasanhodžić je prijeratni invalid koji živi sa svojih dvoje maloljetne djece, osmogodišnjom kćerkom Lejlom i desetogodišnjim sinom Velidom, dok mu se supruga nalazi smještena u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Fojnici. O Hasanhodžiću smo pisali prošle godine, kada mu je izgorila štala u kojoj je bila i krava koju je kupio na kredit.

Škola u prirodi
Hazim Čukle - Petak, 25.05.2007, 14:04
Klikni za više fotografijaŠkola u prirodi
Četvrtak, 24.05. - U fojničkom hotelu "Reumal" se nalazi grupa od pedeset učenika osnovne škole ,,Safet beg Bašagić" iz Sarajeva u projektu "Škola u prirodi". Sa ovom djecom su njihovi nastavnici Altijana Alić i Alma Mašala Ahmetagić koja nam je kazala: "Već dvije godine u saradnji sa Ferijalnim Savezom Sarajevo, Turističkom organizacijom "Ferijal" Sarajevo i hotelom "Reumal" iz Fojnice organizujemo školu u prirodi.

Bijela kuga prijeti i Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.05.2007, 14:34
Fojnica onlinePonedjeljak, 21.05. - Na području općine Fojnica postoje dvije osnovne škole O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica, koje rade po bošnjačkom i hrvatskom nastavnom planu i programu. Ovih dana je završen upis učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2007/08 školsku godinu, za osmogodišnje školovanje.

Plin stiže u junu
Mirsad Topalović - Petak, 18.05.2007, 14:44
Fojnica onlinePetak, 18.05. - Predinvesticioni ugovor za projekat gasifikacije općina Kreševo, Kiseljak, Fojnica potpisan je u utorak u Kreševu između Setroa, Barita d.d. i BH GAS-a. Projekat je veoma važan za pomenute općine te privredne subjekte koji djeluju na ovom području. Nositelji vlasti u pomenutim općinama zdušno su podržali inicijativu grupacije Stanić ističući dobijanje najčišćeg (ekološki gledano) i najekonomičnijeg energenta.

pretraga novosti :: arhiva novosti