Nova verzija sajta
U Fojnici podijeljen sakramenat krizme
mir5ad - Srijeda, 18.04.2007, 15:08
Pročitano 308 puta
KrizmaSakrament krizme
Subota, 14.04. - U subotu, 14. travnja, na prekrasni proljetni dan, u crkvi Duha Svetoga u Fojnici, 96 krizmenika naše župe primilo je sakramenat krizme.

Uoči ovog svečanog događaj u župskoj crkvi je organizirana sveta ispovijed za krizmenike, njihove kumove i roditelje kako bi svi ovaj veliki događaj doživjeli pomireni s Bogom. U subotu ujutro oko 10.00 biskupa Peru Sudara su ispred naše crkve dočekali krizmanici i mnogobrojni župljani. Zatim je uslijedio biskupov sastanak s krizmanicima na kojem su pokazali da su se kroz proteklu godinu istinski pripremili za ovaj događaj i naučili najvažnije istine kršćanske vjere. Uslijedilo je zatim svečano misno slavlje na kojem je i podijeljen sakramenat krizme. Biskup se u propovijedi osvrnuo na značenje ovoga sakramenta u našem životu i potakao roditelje i sve one koji sudjeluju u odgoju da djeci budu posrednici istinskih kršćanskih vrijednosti, a ne samo prolaznih stvari ovoga svijeta koje ih vode u propast.

Jedna od novosti kod ovogodišnje krizme bila je u tome što svi krizmanici bili jednako obučeni u biljele haljine. Nije bilo ni bolje ni slabije odjevenijih. Pred Bogom smo svi isti! Tako smo barem na ovaj dan i djeci i svima nama željeli posvijestiti tu činjenicu.

Od ukupnog broja fojničkih krizmenika bilo je 52 dječaka i 44 djevojčice. Iako ovaj broj u usporedbi s prijeratnim brojkama nije previše sjajan, ipak je izvor radosti svima nama, pogotovu imajući na umu da se ova generacija djece rađala u najtežim ratnim godinama kada se činilo da nema nikakve nade u povratak na fojničku grudu! Svi zajedno smo zahvalni Bogu za ovih 96 života koji bude vjeru u naš ostanak i bolje sutra na ovim prostorima.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje svih krizmanika s biskupom, a nakon toga tradicionalna veselja koja su slavljena za obiteljskim stolom.

Roditeljima i kumovima, a posebice našim krizmanicima još jednom iskrene čestitke i obilje Božjeg blagoslova u daljnjem životu.

Fra Damir, 16.04.2007
(Preuzeto sa www.samostan.ba)
pretraga novosti :: arhiva novosti