Nova verzija sajta
Sretan Vam 1. maj/svibanj
mir5ad - Utorak, 01.05.2007, 03:27
Pčela, 16.07.2003

Sretan Vam 1. maj/svibanj,
međunarodni praznik rada.
Kilogram suhih brusnica 40 KM
Hazim Čukle - Petak, 27.04.2007, 18:32
Klikni za više fotografijaCrvene borovnice
Srijeda, 25.04. - Srijedom je u Fojnici pijačni dan. Tada se na pijaci u Fojnici kao i na drugim pijacama naše BiH može kupiti svega i svašta, samo da se ima novaca. Rade zelena pijaca i buvlja pijaca. Za kilogram prase plaća se 1,5 KM, kilogram zelene salate 2 KM, luk mladi 1,5 KM, krompir mladi 2 KM, patliđan 2,5 KM, mlade tikvice 2,5 KM, karfiol 3 KM, paprike 4 KM, kupus 1 KM, krastavci 2 KM, paradajz 3 KM, banane 2 KM, pakovanje jagoda 1,5 KM, naranđe i kivi po 1,5 KM...

Promotivno prodajna izložba organske hrane
Hazim Čukle - Petak, 27.04.2007, 17:35
Klikni za više fotografijaOrganska hrana
Srijeda, 25.04. - Danas je u Fojnici ispred nekadašnjeg hotela "Jezero" u organizaciji Asocijacije proizvođača organskih proizvoda "Organsko" u Bosni i Hercegovini priređena prodajno promotivna izložba zdrave hrane. Pokrovitelji ove izložbe zdrave hrane u Fojnici su bili općina Fojnica, Caritas BiH, ZZ ,,Fojnica,, iz Fojnice i hotel "Reumal" Fojnica. Na ovoj izložbi zdrave hrane su svoje proizvode izložili: ZZ "Fojnica" iz Fojnice, "Halilović" Ilijaš, "Heljda eko" Hadžići, "Herba eko" Sarajevo, "Ljekobilje" Trebinje, "Vranica bilje" Gornji Vakuf - Uskoplje, "Organski proizvodi "Herceg" Novi Travnik...

Najmlađi članovi KUD-a 1001 noć oduševili turke
Amir Bajraktarević - Četvrtak, 26.04.2007, 17:48
Klikni za više fotografijaUmranija (Turska)
Utorak, 24.04. - U poslijepodnevnim časovima, sa Sarajevskog aerodroma, doputovali su iz Istanbula, članovi Društva sa načelnikom općine Fojnica, koji su svečano dočekani ispred objekta hotela "Reumal" od strane građana Fojnice i članova uprave ovoga Društva.

Nakon, za većinu djece prvoga u životu, avionskog leta u Istanbul te nezapamćenog dočeka od strane domaćina – gradonačelnika općine Umranija gosp. Hasana Džana, grupa se smjestila u luksuzni hotel u ovoj općini. Sve je bilo podređeno ovoj djeci jer je festival na koji su otišli bio posvećen upravo djetetu.

Fojničani ponovno zauzeli prvo mjesto
mir5ad - Srijeda, 25.04.2007, 20:26
Frama FojnicaFrama Fojnica
Subota, 21.04. - Velikom uspjehu predstavnika iz Fojnice na Kvizu znanja sada su se pridružili i članovi Nogometne sekcije Frame koji su na Sportskom natjecanju mladih provincije Bosne Srebrene zauzeli PRVO MJESTO!

Susret je održan u subotu, 21. 4. 2007. u Uskoplju. Sve je započelo svečanim misnim slavljem u prepunoj uskopaljskoj crkvi koju je predvodio asistent Frame fra Nikica Vujica, a za pjesmu i svirku za vrijeme mise pobrinula se Frama Uskoplje.
Rekreacijski centar „Brusnica“ Fojnica
mir5ad - Srijeda, 25.04.2007, 19:01
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Srijeda, 25.04. - Rekreacijski centar "Brusnica" organizira svečano otvaranje i predstavljanje svoje ponude, bazirane na principu aktivnog odmora u prirodi. Otvaranje je u petak, 27.04.2007 u objektu "Brusnica" na Vranici (15 km od centra Fojnice) sa početkom u 16 sati. Otvaranju će prisustvovati značajni akteri bosanskohercegovačkog turizma, diplomatski i privredni krugovi, te ostali gosti. RC "Brusnica" u ljetnom periodu ponuditi će: jahanje, vožnju motorima, planinski biciklizam, šetnje markiranim i uređenim stazama, planinske transverzale – od kojih izdvajamo onu do Prokoškog jezera dugu 33 km, bogat lov i ribolov i slične aktivnosti.

Husnija Numanagić donirao šest lopti Školi fudbala u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 25.04.2007, 18:44
Klikni za više fotografijaŠkola fudbala "Fojnica"
Srijeda, 25.04. - Škola fudbala "Fojnica" iz Fojnice postoji više od deset godina. Broji oko osamdeset dječaka starosne dobi od četiri do četrnaest godina. Ovu Školu fudbala od samog početka uspješno vodi šef stručnog štaba Adnan Koljši iz Fojnice, a kroz nju je prošlo nekoliko stotina mališana. Nedavno su pioniri ove škole fudbala na malonogometnom turniru "Egipatsko - Bosansko prijateljstvo" osvojili prvo mjesto. Nakon što su osvojili prvo mjesto jedan od nekoliko Fojničana na privremenom radu u Švedskoj Husnija Numanagić je odlučio da ovim mališanima pošalje šest fudbalskih lopti marke Adidas i Nike.

Divlji luk (srijemoš) izvor zarade
Hazim Čukle - Srijeda, 25.04.2007, 18:30
Klikni za više fotografijaDivlji luk (srijemoš)
Srijeda, 25.04. - Prvo proljetno otapanje snijega i prvi topliji dani, na šumskim predjelima na području općine Fojnica se pruža i prilika da se otpočne ubiranjem divljeg luka (kojeg još zovu i srijemoš). To je prilika da se nešto i zaradi i upotpuni kućni budžet, kako bi se zaradilo za preživljavanje sebe i svoje porodice. Već nekoliko godina brojni građani Fojnice u proljeće beru srijemoš. Tako je i ovih dana, kada vrijeme odlično pogoduje i srijemošu i onima koji ga sabiraju. Sakupljači srijemoša prodaju ga otkupnim stanicama po cijeni od 0,30 do 0,35 KM po kilogramu.

Gvardijan Majdandžić planira zasijati blizu 30 tona krompira
Hazim Čukle - Srijeda, 25.04.2007, 17:44
Klikni za više fotografijaFra Mirko u Ostružnici
Srijeda, 25.04. - Svojom kvalitetom fojnički krompir je nadaleko poznat, po svim pijacama se traži čuveni fojnički krompir. Sve je više fojničkih poljoprivrednika koji se okreću proizvodnji krompira, i tu vide izvore zarade za preživljavanje svoje porodice. Od prije par godina gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici fra Mirko Majdandžić je krenuo sa sijanjem velikih količina krompira. Ovih dana su u jeku radovi na sađenju krompira, a gvardijan Majdandžić sa svojim saradnicima je prvog dana vikenda vršio sadnju krompira na jednoj od parcela u Mjesnoj zajednici Ostružnica koja je udaljena tri kilometra od Fojnice na putu za Kiseljak.

Delegacija iz Francuske pokrajine Auvergn (Overnj) u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 25.04.2007, 16:08
Klikni za više fotografijaFrancuzi u Fojnici
Subota/nedjelja, 21/22.04. - Tokom proteklog vikenda u dvodnevnoj posjeti u Fojnici je boravila delegacija iz francuske pokrajine Auvergn (Ovrnj), predstavnici iz oblasti poljoprivrede i turizma. Ova grupa stručnjaka iz Francuske je u Fojnici boravila u sklopu Caritasovog projekta podrške ekonomskog razvoja općine Fojnica, jačanje održivog agro - biznisa i eko turizma čiji je organizator i nositelj projekta Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Caritas International Belgium. Donatori ovog projekta pored Caritasa International Belgium su: Fondacija Abbe Pierre, Caritas Francuske i Francuska ambasada u BiH u Sarajevu.

pretraga novosti :: arhiva novosti