Nova verzija sajta
Projekat FIFA - GOL u Fojnici
Nasir Selimović - Srijeda, 07.02.2007, 19:30
Pročitano 247 puta
FIFA projekat stadiona Fojnica, 07.02.2007Srijeda, 07.02. - Razumijem da se ne možemo dogovoriti oko Ustava Bosne i Hercegovine, oko reforme policije, oko Aluminijuma, oko Union banke, oko formiranja Vijeća ministara, ali da se ne možemo dogovoriti gdje da implementiramo novčana sredstva donirana za razvoj nogometne infrastrukture od strane Svjetske federacije (FIFA) - nikako ne mogu da shvatim. Obično kada pomislimo da smo potrošili svu argumentaciju o državnim, nacionalnim, entitetskim, regionalnim i kantonalnim interesima, neko će nam u nekoj fazi dokazivanja spomenuti i lokalni interes. U okviru projekta FIFA – GOL, Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine dodjeljuju se sredstva za izgradnju tri sportska kompleksa: dva u Federaciji i jedan u Republici Srpskoj. Postavljeni uslovi su:

- najveća moguća udaljenost od međunarodnog aerodroma ne smije preći 100km
- da nogometni klub koji potražuje sredstva posjeduje adekvatno zemljište minimalne površine od 3ha sa riješenim imovinsko – pravnim odnosima
- da mjesto gradnje posjeduje kvalitetne smještajne prostore i ostalu neophodnu urbanu infrastrukturu

Nisam upućen da je po ovom pitanju raspisan bilo kakav natječaj, ali neko je nekada odlučio da mjesta gradnje u Federaciji budu Orašje i Breza. Tako je nastao sportski kompleks u Orašju, dok je Breza u nekoj kasnijoj fazi otpala zbog nemogućnosti da ispuni navedene uslove. Onda se u kombinacijama pojavilo Sarajevo, pa Ilidža i, prema posljednjim medijskim informacijama Zenica. Međutim ovim se priča ne završava. Naime, Fojnica je čitavo vrijeme u nekim privatnim ali i zvaničnim kontaktima sa čelnicima Saveza, bila rezervni kandidat. Zašto baš Fojnica? Zato jer ispunjava i više od gore postavljenih uslova: blizina Sarajeva, povoljna nadmorska visina, idealna lociranost zemljišta za gradnju, kvalitetne smještajne kapacitete, podudarnost sa razvojnim planovima grada u oblasti turizma itd. Samo u Fojnici bi, reprezentativnim selekcijama kao jednim od korisnika budućeg sportskog kompleksa, bilo sve nadohvat ruke; tereni, smještaj, bazeni, sportski kabineti, stručna ljekarska pomoć, sofisticirana medicinska oprema, rehabilitacija sportskih povreda. Nedavno je u Reumalu, Arhitektonski biro iz Travnika, prezentirao idejno rješenje sportskog kompleksa, koje svojom funkcionalnošću, svakako, zavrjeđuje pažnju javnosti; dva nogometna igrališta (glavno i pomoćno) i dva teniska terena, natkrivene zapadne tribine glavnog terena za 3000 gledalaca, svlačionice, poslovni prostori i, što je novost, ali za fojničku prostornu skučenost veoma bitno, gradski parking za 500 auto ispod glavnog terena. Imajući u vidu, kako se to sada popularno kaže, potrebe vozila u mirovanju, te buduću gradnju Vodenog grada u neposrednoj blizini, čija je upotrebna vrijednost nezamisliva bez veliko parkinga, onda ideja o podzemnom parkiralištu, ma kako ona u ovom trenutku izgledala megalomanska i neizvodljiva, ostaje kao jedino moguće dugoročno rješenje.

Nasir Selimović, 07.02.2007

Linkovi:
Slike projekta FIFA - GOL (07.02.2007)
pretraga novosti :: arhiva novosti