Nova verzija sajta
Privatizacija Sport Forma, pitanja bez odgovora
Nasir Selimović - Srijeda, 24.01.2007, 13:17
Pročitano 253 puta
Fojnica onlineSrijeda, 17.01. - "..........Pravilnikom o obavljanju kontrole izvršenja obveza iz kupoprodajnog ugovora u postupku privatizacije u Federaciji BiH (Službene novine FBiH br.12/05, 17/06) u pogledu izvještavanja drugih organa o zaključenim ugovorima, člankom 19, utvrđeno je da se u cilju uspješne realizacije ugovornih obveza i angažiranja u okviru svojih nadležnosti, o određenim odredbama ugovora obavještavaju određeni organi. U tom smislu utvrđeno je da se o odredbama ugovora koje se odnose na zadržavanje postojećih djelatnika i upošljavanje novih djelatnika, obavještava savez samostalnih sindikata FBiH – granski sindikat. S obzirom na navedeno i činjenicu da se "Sport – Form" d.d. Fojnica nalazi na listi poduzeća u kojima ovlasti vlasnika državnog kapitala imaju organi Kantona, Agencija za privatizaciju KSB/SBK nije u obvezi dostaviti Općinskom vijeću Fojnica traženu informaciju "vezano za klauzule iz ugovora koje treba ispoštovati kupac i druge pojedinosti".

U nemogućnosti da u službenoj korespodenciji upotrijebi živopisni jezik ulice pa da kaže "odj..ite", direktor Agencije za privatizaciju Srednjobosanskog kantona, Željko Radoš, u odgovoru na postavljeno pitanje vijećnika Ismara Bratića, pokazuje svu institucionalnu ili možda svoju birokratsku bahatost, nevješto skrivenu u formulaciji da "nije u obvezi dostaviti Općinskom vijeću traženu informaciju".

Vjerovatno da su samo naivni očekivali da će se neko iz famozne Agencije danas pojaviti na sastanku u Fojnici na kome su se okupili predstavnici granskog sindikata sa predsjednicom Ferdijom Kojčić, predstavnici radnika Sport – Forma, pomoćnik ministra privrede SBK Zihnija Aganović, predstavnik kupaca Nenad Šavija, te predstavnici Općine Fojnica.

Vjerovatno da smo svi naivni ako očekujemo da će se ista Agencija pojaviti na vanrednom zasijedanju Općinskog vijeća na kojoj bi se na traženje Kluba vijećnika SDA raspravljalo o Sport - Formu

Vjerovatno da su samo rijetki znali da je u međuvremenu 22. novembra 2006. godine, raskinut Ugovor o kupoprodaji državnog kapitala između Agencije kao prodavca i Ortačke grupe Nenad Šavija i ostali (50% Nenad Šavija, 25% Zvonko Bratuša i 25% firma iz Lihtenštajna) kao kupca Sport - Forma.

Linkovi:
O istoj temi: Sport - Form

Nasir Selimović, 23.01.2007
pretraga novosti :: arhiva novosti