Nova verzija sajta
Gdje se nalazi selo Tješilo – učinimo ga još bližim i ljepšim!?
Mirsad Topalović - Utorak, 23.01.2007, 20:27
Pročitano 308 puta
Tješilo - Fojnica, 13.01.2007Nadomak malog bosanskog gradića Fojnice, koji se prostire pedesetak kilometara zapadno od Sarajeva, nalazi se selo Tješilo, nastanjeno hrvatskim življem, smješteno ispod planine Motorac i okruženo prelijepim šumskim krajolikom. Sa blage uzvisine pruža se fantastičan pogled na fojničku dolinu i dalje prema Kiseljaku i Sarajevu, a čist zrak, zdrava voda i prelijepi okoliš naprosto mame izletnike i turiste koji sve češće dolaze u ovo selo. Tješilo je također omiljena destinacija za lovce, koji osim u lovu najviše uživaju u zajedničkim druženjima, a okolne šume nude posjetiteljima ugodnu šetnju uz prikupljanje raznovrsnih šumskih polodova.

Nažalost, selo Tješilo do današnjih dana nije u potpunosti zaliječilo rane zadobijene u proteklom ratu, što pokazuje i premali broj obitelji koje su se vratile i koje trenutno žive u selu. Tješilo je za vrijeme intenzivnog procesa povratka 1999. godine dobrim dijelom obnovljeno, izvršena je elektirifikacija sela i djelimična sanacija vodovoda. Međutim, trenutno u selu, koje je prije rata brojalo oko 30 domaćinstava, živi 7 obitelji koje čine uglavnom starije osobe. Jedan od osnovnih razloga zašto nije došlo do masovnijeg povratka je lokalni put do Tješila koji se nalazi u veoma lošem stanju. U nekoliko navrata mještani sela Tješila su u skladu sa svojim skromnim mogućnostima prikupljali novčana sredstva kojim je vršeno nasipanje puta, a treba naglasiti da je od velikog značaja bila i pomoć općine Fojnica, koja je osigurala potrebnu mehanizaciju i materijal za nasipanje. Međutim, zbog nedovoljnih sredstava i nemogućnosti prokopavanja odgovarajućih kanala i propusta, neminovno dolazi do propadanja puta posebno za vrijeme jakih kišnih padalina.

Kako bi se prevazišli navedeni problemi, ispred mještana sela Tješila formiran je Organzacijski odbor, koji je pokrenuo inicijativu za trajno rješavanje pitanja izgradnje lokalnog puta Fojnica – Tješilo, u duljini od 2000 metara. Glavni cilj ove inicijative je stvaranje predpostavki i uvjeta za jedan ozbiljniji povratak, u prvom redu mlađih ljudi, na koji način bi se Tješilu vratila ona mladost i živost kakvu je nekada imalo.

Nakon što je osmišljen projekat asfaltiranja puta isti je prezentiran načelniku općine Fojnica, koji je dao punu potporu u njegovoj realizacija, naglasivši da će asfaltiranje puta do Tješila, za općinu Fojnica biti jedan od prioritetnih zadataka. U okviru ove kampanje pokrenuta je i akcija prikupljanja financijskih sredstava od mještana sela Tješila i svih onih koji potječu iz ovog sela ili su na bilo koji drugi način vezani za Tješilo, sa posebnim naglaskom na ljude iz dijaspore od kojih se također očekuje značajno učešće. S tim u vezi Organizacijski odbor je sačinio spisak svih domaćinstava i obitelji od kojih se očekuje sudjelovanje u realizaciji ovog projekta. Ovaj spisak će sadržavati pregled planiranih i uplaćenih sredstava i isti će biti javno oglašavan, a sve sa ciljem da akcija bude provedena na jedan transparentan način i da se otklone bilo kakve sumnje u pravilnost prikupljanja i utroška sredstava. Također, u narednom periodu će navedeni spisak biti objavljen i dostupan na ovoj web stranici.

Ovom prigodom Organizacijski odbor objavljuje i jedinstveni broj žiro računa na koji se mogu uplatiti novčani prilozi, i to:

Broj žiro računa: 1990470004000037 – ABS Banka DD Visoko

Prilikom uplata iz inozemstva potrebno je osim broja računa navesti i slijedeće podatke:

SWIFT CODE: ABSBBA 22
PODACI O KORISNIKU: Čuturić Lucija, 60664, Uplata za asfalt Tješilo

Za realizaciju projekta asfaltiranja puta potrebno je osigurati oko 100.000 KM. Izvođenje radova je planirano u ljetnom periodu 2007.godine, do kada bi svi oni koji će prepoznati značaj i vrijednost ove akcije, trebali da uplate svoje novčane priloge na navedeni žiro račun.

Organizacijski odbor još jednom poziva sve "Tješovljane" i sve druge ljude dobre volje da daju svoj doprinos u realizaciji pokrenute ideje.

Za sve dodatne informacije u vezi ovog projekta može se kontaktirati predsjedatelja Organizacijskog odbora, Ljubana Glavočević, telefon: 00387 30 832 904 ili e-mail: gljuban@hotmail.com

ORGANIZACIJSKI ODBOR
Ljuban Glavočević, 23.01.2007

Linkovi:
Fotografije Tješila
O istoj temi: Asfaltiranje
pretraga novosti :: arhiva novosti