Nova verzija sajta
Saopćenje žirija za nagradu za najbolju kratku priču
Nevres Jemendžić - Utorak, 31.10.2006, 17:14
Pročitano 274 puta
Susreti Zija DizdarevićKnjiževno kulturna manifestacija
Susreti Zija Dizdarević – Fojnica

SAOPĆENJE ŽIRIJA ZA NAGRADU ZA NAJBOLJU KRATKU PRIČU

Ove je godine na natječaj za najbolju kratku priču Susreta Zija Dizdarević stiglo 85 priča iz različitih mjesta Bosne i Hercegovine, ali i iz inozemstva gdje živi brojna naša dijaspora. Opće značajke pristiglih priča ogledaju se ponajprije, kao i ranijih godina, u snažnom tretiranju nedavnoga rata i njegovih brojnih i bolnih posljedica; u slikanju života naših ruralnih sredina sa snažnim otklonom prema etičkoj dimenziji tog življenja; u evociranju mitske slike bosanske prošlosti kao načina potrage za tzv. "boljom prošlošću"; te u, najposlije, anegdotalnosti svakodnevice koja već sama po sebi hoće biti ili jest "kratka priča". Naravno, ovo su samo dominantne sižejne i motivske značajke, ali nadasve umijeće pripovijedanja i majstorstvo jezika, te izvedenost svake od priča u poetičkom smislu kratke priče, opredjeljivali su žiri u njegovu radu da bira i izabere iz ovogodišnje "ponude" one najbolje. Neke od tih općih oznaka vidljive su i u pričama za koje smo se opredijelili ove godine.

Trećom nagradom žiri je počastio priču Smijeh u sebi pod šifrom Tolk, čiji je autor Enes Topalović iz Norveške, koju bismo kolokvijalno mogli nazvati ratno-izbjeličkom. Njezino se izbjegličko iskustvo pokazuje kao drama drugosti gdje specifično iskustvo in vivo, na vlastitoj koži čini senzibilnim glavnog junaka za svijet i probleme koji jedva da su bez toga vidljivi i razumljivi. Priča je ispričana iz dječjeg rakursa, pa je to, unatoč unutarnjoj kondenziranoj tragici, čini elegantno ležernom i lako "probavljivom".

Drugu nagradu žiri dodjeljuje priči Sitan trag u snijegu pod šifrom Srijeda, čiji je autor Mehmed Đedović iz Tuzle, koja je u dramskom smislu najsloženija i prava je slika svijeta koji još uvijek na našim prostorima živi svoje teške traume i frustracije. Na malo pripovjednog prostora autor je sažeo gotovo cijelu obiteljsku dramu svijeta koji je izdao sebe, pogazio moralnu vertikalu u sebi i srozao se do horizontale stvarne i simboličke moralne kaljuže.

Najboljom pričom žiri ocjenjuje priču Nepomenice pod šifrom SSS, čiji je autor Safet Sijarić iz Sarajeva, u kojoj je vješto ispisana ljepota i tragika jednog svijeta koji živi nepodijeljenu bliskost s prirodom. Dualizam tog življenja pred nas je doveo gotovo antičku tragediju u malom. U jednom trenu taj svijet živi arkadiju, a već korak dalje on je do guše u tragediji. Sva njegova moć je i tada ostati prirodan, svoj, dakle – reagirati po biološkom imperativu u sebi. Autor je to demonstrirao umijećem građenja i vođenja priče, te svježim jezikom kojim nas još uvijek iznenađuju ruralni predjeli našeg/naših jezika.

Sarajevo, listopada 2006.

Žiri:
Bisera Alikadić, član
Enver Kazaz, član
Željko Ivanković, predsjednik

Nevres Jemendžić, 30.10.2006

pretraga novosti :: arhiva novosti