Nova verzija sajta
Branit ćemo Željeznicu i svojim tijelima
mir5ad - Četvrtak, 12.10.2006, 14:38
Pročitano 166 puta
Željeznica, 04.05.2006Ponedjeljak, 14.08. - Najava izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Željeznici u selu Luke kod Fojnice uzburkala je duhove u tom i okolnim selima mnogo više nego je to bilo tko očekivao. Nitko nije predviđao probleme, pogotovo stoga što je tijekom prethodnih godina na fojničkom području već izgrađeno i stavljeno u funkciju pet mini hidroelektrana na rječicama Kozici, Jezernici i Borovnici.

Mještani Luke protive se izgradnji ovakve mini hidroelektraneKoncesiju za izgradnju mini hidroelektrane u Lukama dobilo je poduzeće Jess iz Busovače, godišnje bi se proizvodilo 10,1 GWh električne energije, investicija je teška 3.982.000 KM. No, ako se lokalno stanovništvo bude pitalo, od posla neće biti ništa.

Svi su imali prigodu iznijeti stajališta na javnoj raspravi, održanoj prije nekoliko dana u hotelu Reumal, a stanovnici Luka, Gojevića, Bakovića i Dusine tada su se oštro usprotivili gradnji hidroelektrane.

— Ispalo je da ovdje u Lukama ne postoji ništa vrijedno — ogorčen je Branko Stanić Krepo, dugogodišnji sportski radnik i jedan od zapovjednika fojničkog HVO-a tijekom proteklog rata.

— Oni su napravili nekakvu studiju po kojoj ispada da u Željeznici ribe gotovo i nema, da su naše kuće bezvrijedne, da ovdje nema nikakvih prirodnih ljepota i vrijednosti, te da je ovo potpuno pasivan kraj. Uz to nas hoće uvjeriti da će ta njihova elektrana predstavljati značajan faktor razvitka, da će potaknuti razvoj poljoprivrede, stočarstva, pa čak, možete misliti i razvoj turizma! Pa, nismo valjda maloumni — čudi se Stanić, dodajući kako nitko u Lukama i okolnim selima neće imati nikakve koristi od gradnje hidroelektrane: neće biti radnih mjesta, prelijepa priroda duž toka Željeznice bit će nepovratno uništena, a biljke i ribe potpuno će nestati, budući da se na 3,5 kilometra toka predviđa postavljane cijevi promjera 130 centimetara u kojima će nestati cijela rječica.

Sa Stanićem se slaže i Rade Kapetanović, predsjednik Mjesne zajednice Gojevići, a ribolovačke udruge također su digle glas protiv izgradnje. Svi se oni čude i tome što je predstavnica federalnog Ministarstva okoliša i turizma na javnoj raspravi, umjesto da nazočnim realno govori o projektu i pojasni detalje, tih nekoliko sati provela u lobiranju za investitora.

Činjenica je da bi Željeznice na tom dijelu nakon izgradnje doista nestalo, a teško je dokučiti kako bi to pozitivno utjecalo na razvoj turizma. Nekoliko kilometara uzvodno, u Deževicama, nalazi se i poznato svetište svetog Jakova Markijskog u koje mladim nedjeljama dolaze tisuće hodočasnika, a ni na tom planu ništa ne bi bilo isto ako ambijent kojim se dolazi u Deževice bude uništen.

Zanimljivo je, međutim, da je Hamza Salihagić, predsjednik Ekološkog udruženja u Fojnici, dao blagoslov za gradnju, iako su se svi sudionici javne rasprave složili da investitori prethodno sagrađenih malih hidroelektrana nisu izvršili preuzete obaveze koje se tiču pridržavanja projekata i sanacije terena nakon okončanih radova. U Lukama, Gojevićima, Bakovićima i drugim selima nerijetko se čuje razmišljanje da je Salihagić "kupljen".

— Koga mogu neka kupuju, u to ne ulazim. Mene neće i ne mogu ni za kakve novce, a ni ove ljude ovdje. Mi smo spremni, evo javno to kažem, i svojim tijelima, ako ne bude moglo drukčije, spriječiti izgradnju, jer ne možemo pristati da ovaj kraj bude uništen — kaže Branko Stanić.

Milo Jukić
Slobodna Dalmacija, 14.08.2006
(Preuzeto sa: www.slobodnadalmacija.hr)

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti