Nova verzija sajta
Preminula Kadira Pašić Mehmedagić
mir5ad - Petak, 16.06.2006, 15:40
Pročitano 232 puta
Kadira Pašić - MehmedagićČetvrtak, 15.06. - U jutarnjim satima naš kolektiv i naš grad izgubili su velikog čovjeka, prijatelja i humanistu. Iznenadnom smrću napustila nas je gospođa Kadira Pašić Mehmedagić dugogodišnja direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica, žena koja je svoj cijeli radni vijek provela imponujući autoritetom, požrtvovanošću, nesebičnim zalaganjem za svakog čovjeka, radnim elanom i nepresušnom energijom, srdašnošću i ljubavlju prema mentalno invalidnim licima - djeci omladini i odraslim.

Radni vijek je započela kao upraviteljica Doma za ratnu siročad u Mostaru, a potom svoj rad nastavlja u nekadašnjem Domu za mušku mladež u Dusini kod Fojnica gdje je od male bolnice stvorila ugledan Zavod sa boljim uslovima smještaja za sve njegove korisnike zbog čega je odlikovana brojnim priznanjima među kojima svakako zavrijeđuju da se istaknu: orden rada sa srebrnim vjencem, orden republike sa bronzanim vjencem, orden republike sa bronzanim zracima i druga. U ratnom periodu kao istinski borac za čovjeka, radeći kao predsjednica općinske organizacije Crvenog krsta/križa pomaže svima kojima je pomoć bila neophodna na čemu joj odaju priznanja mnoge strane i domaće humanitarne i druge organizacije koje se zalažu za život dostojan čovjeka među kojima su: priznanje počasni građanin grada Leverkuzena, priznanje Norveške narodne pomoći, kanadskog bataljona u BiH i druga. Njenom zaslugom danas Fojnica ima dva suvremena zavoda Drin i Bakoviće. Sve do poslednjeg dana života ostala je vezana ljubavlju sa fojničkim zavodima, odnosno štićenicima i uposlenicima. Gospođa Kadira Pašić Mehmedagić 1986. godine proglašena ženom je godine u SFRJ, a također i u Federaciji Bosne i Hercegovine i to 2000-te i 2004-te kada joj je uručeno priznanje "nagrada za životno djelo".

Dženaza će se obaviti 17.06.2006. godine na Gradskom Groblju u Visokom. Dženaza polazi u 13.00 sati ispred Pertačke džamije u Visokom. Obezbijeđen je prevoz iz Fojnice, polazak ispred hotela Jezero u 11.30 sati.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica, 15.06.2006
(Preuzeto sa www.drin.ba.)

Linkovi:
Fotografija Kadire Pašić Mehmedagić
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
pretraga novosti :: arhiva novosti