Nova verzija sajta
Vlada SBK nema rješenje za «Drin» i «Bakoviće»
mir5ad - Petak, 07.04.2006, 16:06
Pročitano 196 puta
Vlada SBK nema rješenje, 07.04.2006Ministri protiv ujedinjenja zavoda u jednu ustanovu

Vlada SBK na jučerašnjoj sjednici nije usvojila Prijedlog zakona o preuzimanju prava osnivača nad Zavodom za zbrinjavanje mentalno - invalidne djece i omladine "Drin" i Zavoda za zbrinjavanje mentalno - invalidnih odraslih osoba "Bakovići" i osnivanju Zavoda za zbrinjavanje mentalno - invalidnih osoba "Fojnica". Ministar zdravstva i socijalne politike dr. Nurdin Satrović podsjetio je ministre na tešku situaciju u ovim ustanovama.

"Status ovih ustanova nije riješen, a mandati direktora i upravnih odbora su istekli. Do 1991. godine ova dva zavoda funkcionirala su kao jedna ustanova", rekao je Satrović.

Ministar Satrović napomenuo je kako su zavodi tražili poskupljenje usluga za gotovo 40 posto, što bi bilo najviše u FBiH; kako bi riješili teško stanje. Međutim, pojedine ministre više je zanimalo da li će doći do ujedinjena zavoda "Drin" i "Bakovići" nego status uposlenih i osoba koje koriste usluge ovih ustanova.

"Zbog čega jedan, a ne dva zavoda, bez obzira Što je ranije postojao samo jedan zavod", bilo je pitanje ministra finansija Josipa Kvasine.

Na kraju, zaključeno je da se inicijativa za rješenje statusa zavoda "Drin" i "Bakovići" uputi u Skupštinu SBK. Direktori jedne i druge ustanove izrazil. su želju da budu u nadležnost Vlade FBiH, te da se na ist način riješi status zavoda "Pazarić" i "Hura".

MUP o ozbiljnosti situacije

Koliko je ozbiljna situacija kada je u pitanju zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama, najbolje govori podatak koji je prezentirao ministar unutrašnjih poslova.

"Veliki je broj nezbrinutih osoba sa mentalnom retardacijom. Podaci koje posjeduje MUP SBK govore o 300 osoba. Neophodno je hitno rješenje statusa ustanova u koje bi ove osobe trebale biti smještene jer se javljaju kao izvršioci krivičnih djela i osobe koje ugrožavaju javni red i mir", kazao je ministar Sedžad Milanović.

K.K., 07.04.2006
(Preuzeto iz Dnevnog Avaza.)

Linkovi:
Skeniran članak (07.04.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
pretraga novosti :: arhiva novosti