Nova verzija sajta
Turska delegacija u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 31.01.2006, 19:26
Pročitano 385 puta
Delegacija Izmira u posjeti Fojnici, 30.01.200629.01.2006 - U petodnevnu posjetu Fojnici od 27. januara/siječnja do 1. februara/veljače ove godine je stigla delegacija iz Turskog grada Izmira. Kako smo saznali od načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića cilj posjete Turske delegacije Fojnici je uspostava saradnje i prijateljskih odnosa dva grada sa težnjom da se uspostavi kontakt u svim sferama života i rada, od privrednih djelatnosti do kulturnih i sportskih manifestacija. Prilikom boravka u Fojnici Turska delegacija će posjetiti Travnik, Vitez, Mostar i Sarajevo. Posljednjeg dana boravka u Fojnici ova delegacija iz Izmira će posjetiti Fojničku štampariju, Centar za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" (Reumal), Franjevački samostan u Fojnici i Omladinski centar "Stella". Omladinski krug "Fojnica" je za goste iz Turske u povodu obilježavanja nove 1427. Hidžretske godine pripremio bogat kulturno zabavni program uz recitale o Hidžri. Program počinje u nedjelju, 29. u 19 sati u hotelu "Reumal" gdje će nastupiti ženski vokalni ansambl "Alegro" iz Sarajeva, hor "Sirri" iz Fojnice, Amina Ramljak, najbolji učač Kur'ana Evrope uz muzički program dueta Emine Ferhatović i Lejle Ahbabović i sevdalija Ramo Bejzić.

30.01.2006 - Turska delegacija je u sklopu svoje posjete općini Fojnica posjetila Štampariju Fojnica i obišla radne pogone ove firme sa čijim radom ih je upoznao direktor Šehzija Buljina. Nakon toga su primljeni kod načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića i njegovih saradnika. Poslije toga su posjetili Medžlis Islamske zajednice Fojnica gdje su u ugodnom razgovoru u Kiraethani Medžlisa IZ Fojnica razgovarali sa glavnim imamom Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensurom ef. Pašalićem i predsjednikom Medžlisa ef. Abdulahom Šemićem. Turska delegacija je još posjetila CMR "Fojnica" (Reumal) i Franjevački samostan u Fojnici.

31.01.2006 U okviru petodnevne posjete Fojnici, turska delegacija iz prijateljskog grada Izmira, općine Balčova, desetočlana delegacija je u utorak posljednjeg dana januara posjetila grad Mostar. Ova delegacija iz Republike Turske na čelu sa presjednikom općine Balčova Mehmed-Ali Calkya je posjetila i bila oduševljena Starim mostom i starim dijelom grada Mostara uz obavezno slikanje i snimanje na tom ljepotanu iznad Neretve. Prilikom posjete Mostaru delegacija iz Izmira je iskoristila priliku i posjetila Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru. Uz njihovo tradicionalno piće turski čaj su proveli jedan sat razgovora sa generalnim konzulom Republike Turske u Mostaru Halid-Ali Dautoglu, koji ih je upoznao sa nekim podacima historije grada Mostara. Nakon posjete Mostaru delegacija iz Turske je u blizini Jablanice u restoranu "Zdrava voda" ručala janječe pečenje gdje su bili oduševljeni tim specijalitetom. Kamere i foto aparati su non-stop zujali i bilježili kako bi ponijeli sa sobom u Tursku ljepotu Bosne i Hercegovine, a po njihovoj priči mnogo su obišli i vidjeli svjeta ali Bosne nema nigdje, ovo gostoprimstvo, toplina ljudi, prirodne ljepote pa su kazali i da je BiH fabrika bez dimljaka kao turistički biser.

U Mostaru kao da je stiglo proljeće

Posljednji januarski dan ove godine u Mostaru je tako bilo lijepo, sunčano i toplo vrijeme da je dan bio pravi proljetni. Živa u termometru se popela i do 13 stepeni celzijusa, dosta turista u starom dijelu grada i Starog mosta. Kupovali su se suveniri i snimali Stari most i grad. Ispred trgovačkih radnji se sjedilo i pila kafa. Kad smo iz tmurne i hladne Fojnice krenuli put mostara temperatura je bila i do minus 2, da bi nas poslije tunela na Ivan Sedlu dočekalo sunce i toplo vrijeme. U Vrapčićima se pored puta vidjelo nekoliko ljudi koji su u svojim baštama sadili luk i čistili vrtove.

Hazim Čukle, 31.01.2006
(Preuzeto iz Dnevnog Avaza.)

Linkovi:
Fotografije posjete delegacije Izmira Fojnici (29/30/31.01.2006)
www.fojnica.ba/opcina
pretraga novosti :: arhiva novosti