Nova verzija sajta
Pedi Ešdaun na promociji reprint izdanja «Fojničkog grbovnika»
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 15:12
Pedi Ešdaun, promocija reprint izdanja «Fojničkog grbovnika», 19.01.200519.01. - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun, boravio je u Fojnici gdje je prisustvovao promociji reprint izdanja «Fojničkog grbovnika». Gvardijan Franjevačkog samostana fra Mirko Majdandžić upoznao je visokog gosta sa značajem Samostana na očuvanju kulturnog i historijskog naslijeđa naroda Bosne i Hercegovine. Na kraju posjete Fojnici, Ešdaun je obišao i prostorije Osnovne škole «Ivan Goran Kovačić» u Gojevićima, zadržavši se tom prilikom u razgovoru sa roditeljima i nastavnim osobljem.

Linkovi:
Fotografije sa promocije reprint izdanja «Fojničkog grbovnika»
Novo izdanje «Fojničkog grbovnika» (17.01.2005)
Komemorativni skup (24.09.2003)
Fotografije «Grbovnik Franjevačkog samostana»
Fotografije Franjevačkog samostana
Održan sastanak sa privatnim poduzetnicima
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 14:40
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica18.01. - Sa željom da u potpunosti sagleda privrednu situaciju na području općine Fojnica, načelnik Općine Salkan Merdžanić, danas je u Reumalu u saradnji sa Udruženjem poslodavaca, održao sastanak sa privatnim poduzetnicima. Većina primjedbi prisutnih poduzetnika odnosila se djelovanje inspekcijskih organa u nadležnosti kantona i njihovog tolerisanja «rada na crno». Pored ovog općeg problema koji je posebno izražen u trgovini i ugostiteljstvu (pijaca, neprijavljena djelatnost), neke specifične djelatnosti npr. drvnoprerađivačka, aktuelizirali su sve izraženiji problem redovnog alimentiranja kvalitetnom sirovinom neophodnom za njihovo uspješno poslovanje. Ovakav vid sastanaka sa poduzetnicima putem žive komunikacije pokazao je svoje puno opravdanje i održavat će se, prema usvojenom zaključku, svaka dva mjeseca.
Korak do zaštite Prokoškog jezera
Mirsad Topalović - Petak, 21.01.2005, 14:54
Prokoško jezeroTravnik, 18.01. - Nakon 18 mjeseci rada na realizaciji kampanje "Prokoško jezero – Spomenik prirode”, Centri Civilnih Inicijativa (CCI) i partnerske organizacije su, na današnjoj pres konferenciji u Travniku, s velikim zadovoljstvom najavili skoru zaštitu ovog bosanskohercegovačkog bisera prirode.

"Uprkos mnogim poteškoćama na koje smo nailazili tokom kampanje, došli smo na korak do cilja. Pitanje zaštite Prokoškog jezera bi vrlo brzo trebalo da prođe zakonsku proceduru, čime će ovaj, višedecenijski problem, konačno dobiti svoj legislativni okvir” istakao je na današnjoj pres konferenciji Zoran Adžaip, voditelj kampanje CCI-a.

Centri Civilnih Inicijativa (CCI BIH)
(Preuzeto sa: www.ccibh.org)

Linkovi:
Prokoško jezero – spomenik prirode (03.05.2004)
Studija o zaštiti planine Vranice i Prokoškog jezera (12.03.2004)
Zaštita planine Vranica (12.12.2003)
Fotografije Prokoškog jezera
Dijete zarazili «Željom»
Nasir Selimović - Utorak, 18.01.2005, 17:19
Fojnička mladost, 14.01.2005Žali mi se neki dan prijatelj na tešku materijalnu situaciju; niska i neredovna plaća, visoka kirija, krediti, bolesni roditelji …
«Ali neka sve to. Najgore mi je za djecu».
«Šta ćeš djeca ko djeca. Mladost – ludost. Vole izaći, potrošiti». Pokušavam ga razgovoriti.
«Ma nije to. Znam bio sam u njihovim godinama»
«Onda mora da su problemi sa školom. Razumi ih. Nisu ni tebi oči iskapale od učenja»
«Ne shvataš ti muku moju. Stariji je čestit i pametan, ali mlađi ...»
«Šta je s mlađim. Da nije gluho bilo ...?». Odmah u sebi pomislim na sve izazove i poroke on–line generacije.

Posjeta mjestu pogibije Džemala Bijedića
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 17.01.2005, 16:36
Spomen ploča Džemalu Bijediuć, planina Inač, Kreševo, 16.01.2005U znak sjećanja na žrtve tragične avionske nasreće u kojoj su na planini Inač 18. januara 1977. godine nedaleko od Kreševa, život izgubili predsjednik Vlade Jugoslavije, Džemal Bijedić, supruga Razija i šest članova posade aviona, jučer je stotinjak planinara iz Fojnice, Kiseljaka, Kreševa i Sarajeva posjetilo mjesto nesreće. Tako je poslije dugog vremena, uprkos nepovoljnim meteorološkim uslovima, obilježena godišnjica misteriozne pogibije šefa administracije bivše države.

Linkovi:
Fotografije «Posjeta mjestu pogibije Džemala Bijedića»
O istoj temi: Obilježavanje godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Novo izdanje «Fojničkog grbovnika»
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 17.01.2005, 11:07
Franjevački samostan noću, 14.01.2005Prije tridesetak godina štampanje monografije grbova znamenitih porodica južnoslavenskih naroda i zemalja pod nazivom «Fojnički grbovnik», bio je kulturni događaj godine u Bosni i Hercegovini. Nažalost, iako se već dugi niz godina primjerci Fojničkog grbovnika ne mogu naći ni u antikvarnicama, a kamoli u knjižarama, nije bilo inicijative za njegovim ponovnim štampanjem. Krajem ljeta 2004. godine ministar kulture Sarajevskog kantona Ivica Šarić prihvatio je ideju kulturnih radnika Fojnice i gvardijana Franjevačkog samostana fra Mirka Majdandžića da pokuša iznaći sredstva za štampanje novog izdanja. O brzoj realizaciji ideje govori činjenica da je u srijedu 19. januara u 11 sati u Samostanu zakazana promocija novog izdanja «Fojničkog grbovnika». O Grbovniku će govoriti akademik Muhamed Filipović i prof. dr. Dubravko Lovrenović.

Linkovi:
Fotografije «Grbovnik Franjevačkog samostana»
Fotografije Franjevačkog samostana
Pokušaj oživljavanja voćarstva
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 17.01.2005, 08:57
Fojničke jabuke, 12.09.2004Pokušaj oživljavanja voćarstva, iniciran je krajem prošle godine od strane Svjetskog luteranskog saveza i Općine Fojnica. Akciju oživljavanja prate izuzetno povoljni uslovi: besplatne sadnice, prateći materijal, zaštitna sredstva, edukacija, stručni nadzor. Za jesenju i proljetnu sadnju, na 13 malih oglednih plantaža ukupne površine 7,5 ha, namijenjeno je 13 hiljada sadnica i to: 11 hiljada sadnica jabuke i 2 hiljade sadnica kruške. Začuđujuće je da i pored nuđenja, nije iskazan skoro nikakav interes za sadnjom višnje i, pogotovo, šljive, kao tradicionalne voćarske kulture ovog podneblja.
Potpisan Memorandum razumijevanja
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 17.01.2005, 08:16
Potpisan Memorandum razumijevanja, Sarajevo 11.01.200511.01. - U prostorijama E-net Centra – Centra za učenje na daljinu pridruženom Globalnoj razvojnoj mreži za učenje Svjetske Banke – na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održana je svečanost potpisivanja Memoranduma razumijevanja sa načelnicima osam općina o nastavku učešća u Programu za obrazovanje općinskog menadžmenta – Podsticanje strategijskog razmišljanja i planiranje ekonomskog razvoja kroz korištenje informacija i komunikacijskih tehnologija.

Ovaj program predstavlja revolucionaran način edukacije koja se nudi u našoj zemlji, zato što predstavlja kombinaciju savremenih pedagoških instrumenata kao što su: klasična predavanja, učenje zasnovano na Internetu, tzv. e-učenje ili "online”, te dijalozi sa inostranim stručnjacima putem videokonferencija.
Prijatelju moj!
Nasir Selimović - Petak, 07.01.2005, 10:33
Fojnica zimi, 05.02.2004«Prijatelju moj! Često puta nismo svjesni prednosti življenja u multietničkom, multikulturnom, multikonfesionalnom društvu, samo što to ne znamo iskoristiti», podsjeća me ovih dana poznanik sa zvaničnih prijema dok je još mogao vladati jezikom. Istina, silom prilika, više sam ga slušao ja, nego njegov zadebljali jezik. Neke je rečenice završavao mimikom, išaretom. Površno dešifrujem. Kada podigne ruku u zrak, pretpostavljam misli na munaru Begove džamije ili zvonik katedrale. Ubijeđen da govori o prožimanju kultura, vjera, naroda, Sarajevu kao Jerusalemu Zapada, malo pokasno skontah da se njegovo glamatanje rukama i mumljanje, koje bi trebalo da budu riječi, otprilike odnosilo na priču o proteklim blagdanima. Kaže: mogli bi smo napraviti najduži teferič na svijetu; dva Božića, dvije Nove godine, dva Djeda (Djed Božićnjak i Djed Mraz), i još pride Bajram. Kao Bavarski festival piva. Dakle bit priče o multi, multi nije u stopljennom zvuku ezana i crkvenih zvona, već u blagdanima. Treba to samo osmisliti i plasirati. «Šta kažu oni tvoji na ovo?» Imaš meze popusti mene, rekao bih, ali me ne sluša.

Oni moji su prije mjesec dana zaklopili knjigu novogodišnjih rezervacija. Prodato i bez objave. Mnogi znani i neznani, proteklih dana pohodili su Fojnicu: okićenu, našminkanu, suncem zalivenu. Za ukupni novogodišnji ugođaj, onim romantičnijim, nedostajalo je malo više snijega. Onog prhkog, suhog. «Glavu ću odvrnuti onom ko me ljetos makar i u šali zovne u hlad», komentariše taksista dok ujutro mahmuran cupka pred Reumalom.
pretraga novosti :: arhiva novosti