Nova verzija sajta
Dubrovčani, dobrodošli
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 07.02.2005, 15:11
DubrovnikHistorija Fojnice prepuna je svjedočanstava o stoljećima bliskih veza našeg grada sa Dubrovnikom. Prisustvo Dubrovčana u ovim krajevima posebno je bilo izraženo u srednjem vijeku, za vrijeme bosanske samostalnosti, kada je Fojnica, zahvaljujući dobrom dijelu njihovom angažmanu, postala privredno najznačajnije mjesto u Bosni. Više je pohranjenih podataka o vremenu bosanske samostalnosti u dubrovačkim arhivima, nego što je Bosna uspjela da sačuva o samoj sebi. Prateći kroz dokumente uočljiv trag kretanja po Bosni njihovih trgovaca, zanatlija, zakupaca rudokopa, posredno se upoznajemo sa izvorima vlastite prošlosti.

Linkovi:
Fotografije prijema Dubrovčana u Centru za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
O istoj temi: Penzioneri - umirovljenici u Reumalu
www.reumal.ba
«Edukativni vikend»
Nasir Selimović - Subota, 05.02.2005, 14:20
Edukativni vikend, 02.05.2005«Edukativni vikend» naziv je trodnevnog druženja stotinjak ljekara i farmaceuta pod pokroviteljstvom farmaceutske kuće «Bosnalijek» u Reumalu. Ovakav način okupljanja svakako je prilika da se prisutni zdravstveni radnici upoznaju i sa novim farmaceutskim dostignućima istaknutog bosanskohercegovačkog proizvođača lijekova, putem stručnih predavanja:

 • prof. dr. Marko Bukša – DILATREND (karvedilol) u terapiji kardiovaskularnih oboljenja
 • prim. dr. Nedžad Hadžić – PANTOR (pantoprazol)
ili prezentacijom novih lijekova iz farmaceutskog asortimana Bosnalijeka:
 • dr. Elvira Džambazović FENADEX (feksofenadin)
 • prim. dr. Nedžad Hadžić – PANTOR (pantoprazol)
Pored medicinske edukacije i ugodnih večernjih druženja uz muziku, organizator se potrudio da učesnicima «Edukativnog vikenda» upriliči i posjetu muzeju Franjevačkog samostana.
«Svi na snijeg», meti, meti ispred svoga praga
Nasir Selimović - Petak, 04.02.2005, 09:52
Poljana, 30.01.2005Početkom proljeća Ekološko društvo «Fojnica» tradicionalno organizuje akciju «Da nam grad bude čišći». Ekolozi, lovci, ribolovci, učenici, radnici preduzeća, penzioneri uređuju vodotokove, čiste javne površine i vlastita dvorišta. Onda krajem maja Turistička zajednica pokreće aktivnosti koje stimuliše i novčanim sredstvima pod nazivom «Da nam grad bude ljepši». Pa se tako šminkaju i oplemenjuju bašče, vrtovi i balkoni, novim cvijetnim zasadima. Najavljenu akciju čišćenja i odvoza snijega, koju danas organizuje Općina, možda bi mogli nazvati «Da nam grad bude prohodniji». Istina nema nagrađivanja, ali bi se vrijedilo potruditi da zajednički pomognemo, bar ispred vlastitih poslovnih objekata. Umjesto dosadašnjeg uobičajenog načina rješavanja viška snijega ispred kafića i trgovina, bacanjem na ulicu, utovarimo ga danas na kamione koji će biti svakom besplatno na raspolaganju. Ovo je fojnička verzija bosanskohercegovačke akcije «Svi na snijeg».
Zakazana II sjednica Općinskog vijeća
Nasir Selimović - Petak, 04.02.2005, 08:45
Općina FojnicaPredsjedavajući Općinskog vijeća Fojnica, Vinko Protuđer, zakazao je II sjednicu Općinskog vijeća, koja će se održati u srijedu 09.02.2005. u Reumalu. Za sjednicu je predložen slijedeći

DNEVNI RED

 1. Usvajanje zapisnika sa I sjednice Općinskog vijeća Fojnica
 2. Vijećnička pitanja
 3. Informacija o projektu upravne odgovornosti (GAP)
 4. Ostavka Huseinbašić Azema na mjesto vijećnika u Općinskom vijeću
 5. Informacija Općinske izborne komisije o provedenim općinskim
  izborima
 6. ...

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Moderno banjsko mjesto, kako i kada?
Nasir Selimović - Petak, 04.02.2005, 08:42
Fojnica, 2004.Iole ozbiljnije bavljenje turizmom zahtijeva temeljitu izmjenu odnosa prema sredini u kojoj živimo. I to svih i svakog ponaosob: od lokalnih institucija čija je svrha postojanja da po svojoj nadležnosti predlaže, kreira i reguliše - odlukama, naredbama, propisima – ukupno stanje na općini, do pojedinaca na kojih se sve navedeno odnosi i koji to obično prihvataju pod prisilom. Svakako da postoje i izuzeci. Međutim, svjesna manjina posustaje u borbi sa indolentnom većinom koja jeste za red, ali koji će se primjenjivati na druge, a ne na njih. Da li je izgradnja Apartmanskog naselja i Vodenog parka onaj dugo očekivani katalizator koji će potaći neophodne procese pretapanja i prerastanja Fojnice iz kasabe u moderno banjsko mjesto? Povjerenje gostiju ne kupuje se samo ljekovitom vodom i lijepom okolinom, već i ljubaznošću, susretljivošću i stručnošću osoblja, dobrim smještajem i ishranom, kulturno – zabavnim sadržajima, općim izgledom grada, čistoćom, znanjem jezika itd. Znam samo da je ovo jedinstvena prilika koja se ne smije propustiti, jer druge neće biti. Ili će razvoj ovoga grada prepušten slučaju otići u drugom, možda neželjenom, smjeru.
Seminar za nastavnike Fizike
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 31.01.2005, 14:28
Reumal FojnicaViše od stotinu nastavnika fizike sa područja Federacije BiH, prisustvovalo je trodnevnom seminaru koji je juče završen u Reumalu u organizaciji Društva fizičara BiH i pedagoških zavoda F BiH. Organizacioni odbor u sastavu dr. Esad Hadžiselimović, dr. Lamija Tanović, dr. Refik Fazlić, dr. Raifa Musemić, Suada Dervišbegović i mr. Zalkida Hadžibegović, potrudio se da za 24 teme iz različitih oblasti fizike, prisutnim nastavnicima obezbijedi eminentne predavače.
Snijeg u Bihaću dosegao visinu od 110 cm
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 31.01.2005, 14:26
Prokoško jezero, 19.12.200427.01. - Sve nas je jutros zatekla informacija da je snijeg u Bihaću dosegao visinu od 110 cm, a na Bjelašnici samo 105 cm. Malo neobično. Ali da je snijeg veći u Čapljini nego u Fojnici, da je obijelio u Sahari, to već daje materijala za razgovor na temu o općem klimatskom poremećaju. Već smo se bili uljuljkali u priču o prolaznoj zimi, o ušteđenom ogrjevu, o preduzećima za održavanje putnih komunikacija kako ih je opet poslužilo vrijeme. Ne tako davno turistički radnici na Vlašiću, Kupresu, Bjelašnici, cvilili su kako će im propasti zimska sezona zbog manjka snijega, sada kada ga imaju u izobilju, opet jadikuju zbog sniježnih nanosa, nepripremljenih staza i gostiju koji se boje doći.
Apartmansko naselje i Vodeni park
Nasir Selimović - Četvrtak, 27.01.2005, 15:01
Crtež projekta «Vodeni park»Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Relativna blizina većih urbanih središta kao što su Sarajevo, Zenica, Travnik, čija je prosječna udaljenost od Fojnice oko 60 km, pruža posjetiocima mogućnost kraćeg ili dužeg boravka u prirodno zdravoj sredini. Povoljni klimatski uvjeti, idealna nadmorska visina, živopisno okruženje, djelotvornost termalne vode, te tradicionalna gostoljubivost i stručnost domaćina – samo su neki od elemenata koji su Fojnicu promovisali na vodeće mjesto u oblasti zdravstvenog turizma u Bosni i Hercegovini. Oslanjajući se samo na navedene faktore, teško je očekivati da će ona taj svoj primat moći dugo održati ukoliko ne bude parirala sve brojnijoj konkurenciji u pogledu kvaliteta smještaja i posebno pratećih sadržaja. Početkom devedesetih godina obznanjena je namjera tadašnjeg rukovodstva Reumala o gradnji Apartmanskog naselja i Vodenog parka.

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
Fojnica online sistem vijesti
Mirsad Topalović - Četvrtak, 27.01.2005, 10:42
Fojnica onlineSistem vijesti Fojnica online je jutros od 01:00 do 10:00 bio van funkcije.

Problem je uzrokovan nadogradnjom PHP-a na Fojnica online serveru na verziju 4.3.10 iz sigurnosnih razloga. To je ujedno i posljednja stabilna verzija PHP-a (dokumentacija o promjenama). Usljed nekompatibilnosti stare verzije Zend Optimizer-a sa novom verzijom PHP-a došlo je do greške u funkcionisanju sistema vijesti Fojnica online.

Problem je uklonjen instalacijom nove verzije Zend Optimizer-a.

Više informacija na Fojnica online forumu.

Hvala na razumijevanju.

Sve eventualne probleme u funkcionisanju Fojnica online prijavite na email webmaster@fojnica.ba.
Posjeta Centru za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 15:36
Reumal Fojnica19.01. - U organizaciji ekonomskog odjela Ambasade Francuske u BiH, u posjeti Centru za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica» boravila je tročlana delegacija Regionalne agencije za razvoj iz francuske pokrajine Overnje. Zamjenik direktora Centra Semin Suđuka, upoznao je goste iz Francuske sa rezultatima koje Centar ostvaruje na polju medicinske rehabilitacije, kao i sa ambicioznim razvojnim planovima, Apartmansko naselje i Vodeni park, čijoj će se realizaciji pristupiti početkom proljeća.

Linkovi:
www.reumal.ba
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
O istoj temi: Saradnja sa francuskom pokrajinom Auvergn (Overnj)
pretraga novosti :: arhiva novosti