Nova verzija sajta
Susret ljekara Fojnica 2005
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.11.2005, 17:49
Okrugli sto, Reumal - Fojnica, 19.11.200520.11. - U popodnevnim satima prvog dana "Susreta ljekara Fojnica 2005" održane su i tri promocije knjiga. Jedna od njih je knjga "Oftalmološki aspekti diabetes melitusa" autora dr. sci. Seada Mujevića čiji su promotori bili prof. dr. Osman Durić, prof. dr. Bećir Heljić i prof. dr. Ljiljana Milanović Eichberger. Moderator ove promocije je bio književnk Dragan Marijanovič. U prepunoj sali hotela "Reumal" bili su prisutni doktori, prijatelji i građani Fojnice kako bi pratili promociju svog sugrađanina dr. sci Seada Mujevića.

Linkovi:
Fotografije sa Susreta ljekara 2005 (20.11.2005)
O istoj temi: Susreti ljekara Fojnica
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
www.reumal.ba
Podijeljene knjige aktivistima Medžlisa Islamske zajednice Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.11.2005, 17:35
Hadži Mensur ef. Pašalić i predstavnik IZ iz Kiseljaka, 16.11.200516.11. - U prostorijama Medžlisa IZ Fojnica su uručene vrijedne knjige Tefsin Ibn-Kesir aktivistima Medžlisa kao zahvalnice za aktivnosti tokom gradnje i adaptacija džamija na području Medžlisa Fojnica i Kiseljak. Knjige su dobili džemati i njihovi aktivisti a to su iz džemata Atik (Srednje) džamije Hazim Kučuk i Medžid Čohadžić, džemata Bježanije Almir Mujičić, Edin Drinić i Izet Ramljak, džemat Čemernice Alija Pamić i Aiša Pamić ...

Linkovi:
Fotografije uručenja knjiga (16.11.2005)
O istoj temi: Human Appeal International u Fojnici
O istoj temi: Gradnja biblioteke, muzeja i gradske gasulhane uz Šaban ef. (Čaršijsku) džamiju
Fotografije fojničkih džamija
Došli sa punim a vratili se praznih ruksaka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.11.2005, 17:25
Na obroncima Zahora, lokaliteta Ravne koje je udaljeno desetak kilometara od Fojnice, 12.11.200514.11. - Proteklog vikenda su fojnički lovci iskoristili lijepo vrijeme za izlazak u lov. Svaka lovačka sekcija je izašla u lov na svoje terene. Posjetili smo jednu od njih LS (lovačka sekcija) Ostružnica, a to je svakako jedna od najboljih i najaktivnijih lovačkih sekcija LD (lovačkog društva) "Divokoza" iz Fojnice. Dvadesetak lovaca ove lovačke sekcije se iskupilo na obroncima Zahora, lokaliteta Ravne koje je udaljeno desetak kilometara od Fojnice.

Linkovi:
Fotografije sa Zahora (12.11.2005)
www.fojnica.ba/divokoza
Interview: Ministrar obrazovanja Kantona Središnja Bosna
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 20:14
Branko GolubSkupština Srednjobosanske županije ovih je dana za županijskog ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta imenovala Branka Goluba iz Fojnice. Riječ je dosadašnjem direktoru Županijskog arhiva, bivšem županu i zastupniku u Županijskoj skupštini. Golub, koji je prije imenovanja u Skupštini dobio suglasnost Ureda Visokog predstavnika, koja je izostala prilikom ranije predloženog kandidata HDZ-a Joze Bore iz Kiseljaka, popunit će četiri mjeseca upražnjeno mjesto ministra obrazovanja u Srednjobosanskoj županiji, otkako je visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown s te dužnosti, zbog opstrukcija u provođenju Zakona o obrazovanju, smijenio Nikolu Lovrinovića.
Fojnička kruška
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 19:22
Kruška pored Šaban ef. (Čaršijske) džamije, 26.08.2003"Čovjek kad razmišlja o svom djetinstvu naumpadnu mu mnogo stvari. Nekada je u fojničkoj čaršiji skoro svaka avlija imala jednu vrstu kruške, koja je kasno sazrijevala i kad bi se čuvaj trajala je do marta. Ta sorta kruške je bila visoka, prelazila je krovove kuća a nije bila granata puno i nije se širila puno sa krošnjom. Da li je to autohtona fojnička vrsta ili je je neko odnekle donio pa rasadio po fojnici ne znam, ali je logičnije da je to autohtona fojnička vrsta jer se je krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog vijeka nalazila u svakoj avliji u donjoj čaršiji..."

Posjetite temu na Fojnica online forumu, «Fojnička kruška».

Linkovi:
Fotografije fojničkih kruški
Web stranica diskoteke Faire Lavie u Fojnici
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 18:13
www.dlavie.com, 24.11.2005"Diskoteka Faire Lavie Vam svakog vikenda priređuje nezaboravan provod do ranih jutarnjih sati. Nudi zabavu uz najnoviju muziku svih muzičkih pravaca. Osim disco večeri dešavaju se gostovanja velikih estradnih zvijezda, party večeri, gdje ćete sigurno provesti nezaboravnu noć.

Posjetite nas i uvjerite se zašto samo najposječenija diskoteka u Bosni i Hercegovini."

Linkovi:
www.dlavie.com
Screenshot stranice (24.11.2005)
Mountain biking, Prokoško jezero
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 17:45
Nakšibendijske tekije u Fojnici, Vukeljići i Oglavak
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 16:19
Tekija na OglavkuNakšibendijsku tekiju u Vukeljićima kod Fojnice osnovao je krupni mistik šejh Husein-baba Zukić, na šta upozorava i natpis na desnoj strani od glavnog ulaza u tekiju, koji glasi: "Ovu dervišku tekiju sagradio je baštinik znanosti učitelja profeta i sluga reda nakšibendija, duhovni učitelj i vodič, šejh Husein Zukić Bošnjak 1195/1780-81. godine."


Linkovi:
O istoj temi: Fojničke tekije
Kulturno-historijski spomenici Fojnice
Fotografije fojničkih džamija
O istoj temi: Nakšibendije u Bosni i Hercegovini
Bakovići - čudo prirode
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 15:11
Bakovići, FojnicaBakovići blizu Fojnice, Srednja Bosna. Rudnici srebra i zlata. Podzemna voda ispire željeznu rudaču te teče jarke boje. U gorju se nalaze velike ali slabo istražene zalihe željezne rude, zlata i srebra. U geološkom smislu riječ je o regiji paleozoičkog plutonizma bogatoj rudama, mineralima i kristalima, neprocjenjive ekonomske vrijednosti.


Fondacija Ruđer Bošković - Donja Hercegovina
(Preuzeto sa: www.rb-donjahercegovina.ba)

Linkovi:
Fotografija iz teksta
Fotografije Bakovića
pretraga novosti :: arhiva novosti