Nova verzija sajta
Na planinama iznad Fojnice niču velike ideje o novom bosanskom St. Moritzu
mir5ad - Srijeda, 02.11.2005, 16:40
Pročitano 319 puta
Poljana, 30.01.2005Fojnički franjevci otvorili ski centar

FOJNICA — Predstaviti u nekoliko redova novi Ski centar "Poljana", koji je od Bakovića u fojničkoj općini udaljen dvanaest kilometara, nije lako. Zato je, možda, najbolje reći kako taj čarobni prostor na 1600 metara nadmorske visine od prve zarobi i onoga tko je snježnu zimsku idilu dotad volio samo na razglednici ili TV ekranu.

Uglavnom, ideja je stara nekoliko godina, a od ove zime nije više samo virtualna želja fojničkoga gvardijana i njegovih istomišljenika, kako se to govorilo, nego realnost, lijepa, zdrava i korisna. I, što je također važno - dostupna svakom džepu.

— Prošle zime otišli smo u austrijsku tvrtku Dopelmayer, gdje radi jedan moj prijatelj Bugojanac, dogovorili smo se i kupili smo ski lift i ratrak (stroj za pravljenje staza). Novac smo posudili od poduzetnika iz Kiseljaka i Fojnice i, eto, to je to.

Ski liftom upravlja Marko Stoimilović. Nabavio je agregat jer struje ovdje nema, u velikim je dugovima, ali izvući će se, kazuje nam fra Janko Ljubos, gvardijan fojničkog samostana Duha Svetoga, dok se ratrakom vozimo na vrh visok 1800 metara odakle se Motorac, najviši vrh fojničkih planina, može skoro rukom dohvatiti.

— Put od Bakovića do Poljane također je loš, a dva puta su ga ove zime pročistili "Ceste Kiseljak" i Goran Bošnjak iz Bakovića. Besplatno, naravno, kao što je sve ovdje zasad na dragovoljnoj osnovi. Stoga očekujemo od Općine i Županije da do sljedeće sezone prepoznaju potencijal ovog prostora i da pomognu da postane poznato zimsko turističko središte cijele regije.

Kako, pitamo fratra vizionara.

— Dovesti struju, utvrditi put, produžiti žicu sa sadašnjih četiri stotine metara naviše, otvoriti neki ugostiteljski objekt. Bio sam toliko puta u najpoznatijim austrijskim zimskim središtima i tvrdim da ovako zahvalnog mjesta za ljubitelje skijanja oni nemaju. Tko će to i kada shvatiti, ja ne znam. Ali se imam pravo nadati da će se to jednom dogoditi, kaže nam fra Janko.

Priželjkuju to i svi Fojničani koji su barem jednom došli na Poljanu. Treba reći kako je najmlađi ski centar na ovim prostorima dostupan svakom džepu. Cijena jednodnevne karte za ski lift je 10 maraka, a u drvenoj kavani "Džepić", uz izvornu glazbu ovih krajeva, čaj, kava, sok zapadaju po jednu marku i gode kao u najluksuznijem restoranu. I tu nije važno jesi li Ivo Antić, poznati poduzetnik iz Kiseljaka, ili Šimo Vujica iz Brestovskog, koji je sve šestero djece doveo na čist zrak i skijanje.

Najmlađe mu dijete Josipa nema još ni petnaest mjeseci, a na skijama je i s dudom u ustima, što je lijepa slika koja se ponese s Poljane. Trogodišnja Greta Kapetanović skija već sasvim dobro, a njezin otac Radoslav poziva sve da se uvjere kako se na terenima iznad Fojnice može uživati kao i na Bjelašnici ili St. Moritzu.

— Ipak, ne zavaravamo se. Ovo je samo prvi korak koji su učinili pojedinci. Možemo mi prikupiti još novca i za dodatno nasipanje puta, za gorivo, za agregat koji pokreće ski lift, ali nije to rješenje ako želimo nešto ozbiljno izgraditi, podvukao je poduzetnik Ivo Antić.

Uz braću Vladu i Zdravka Bošnjaka, Branka Stanića, Ivu Bilana i druge, on je svojim sredstvima odškrinuo vrata jedne velike razvojne mogućnosti.

— Dok to država, Federacija, Županija ne poguraju, mi ćemo se sami boriti. Evo, već u ovu nedjelju organiziramo natjecanje za djecu do deset godina. Pozivamo sve iz cijele regije, a Branko Stanić Krepo iz svoga je džepa osigurao nagrade.

Branka JUKIĆ, 01.03.2003 (Slobodna Dalmacija)
(Preuzeto sa: www.skijanje.co.yu)

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana» (30.10.2005)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
pretraga novosti :: arhiva novosti