Nova verzija sajta
Entuzijazam na djelu
mir5ad - Srijeda, 02.11.2005, 17:11
Pročitano 357 puta
Pogled sa vrha ski staze, 05.02.2004Ski-lift u Fojnici privatiziran (Bošnjak Vinko "Karamba") i u fazi rekonstrukcije. Uporedo i radovi na uređenju ski staze.

Na lokaciji "Poljana" iznad Kozograda u tijeku izgradnja koliba i infrastrukture (put, struja, voda, ski-lift), "vikendaškog naselja".

Entuzijazam na djelu

Unatoč brojnim skepticima u mogućnost ponovnog osposobljavanja ski-lifta u Fojnici, gosp. Vinko Bošnjak "Karamba" uspio je uz iznimne napore osposobiti isti, staviti ga u pogon te u 6. mjesecu ove godine, nakon temeljitog pregleda komisije, dobiti atest za rad od mašinskog fakulteta u Sarajevu. Ski-lift je sada u vlasništvu "Karamba d.o.o.", trenutno je u funkciji samo vikendom, a novo postavljenim sjedalicama je moguće za 15-tak minuta doći do "Kučetine", visoravni s koje se pruža prekrasan pogled na Fojnicu. Idealan izlet preko vikenda. Sada rade na raščišćavanju zarasle ski staze, parkingu za 50 vozila na polaznoj stanici, brvnare s terasom za okrepu, prilaznoj cesti. Nabavljen je, uz pomoć Gvardijana franjevačkog samostana u Fojnici retrakt za ravnanje staze, a u planu je i izgradnja bazena s vodom za napajanje snježnjih topova za period bez prirodnog snijega. Kako se u isto vrijeme radi i na postavljanju ski-lifta na visoravni "Poljana" na visini od 1600 m n/v, u planu je i povezivanje ova dva ski-lifta sjedešnicom od 2 km, čime bi bilo moguće direktno iz Fojnice stići do ove lokacije i budućeg vikendaškog naselja (oko 40-50 vikendica u gradnji).

Sve dodatne informacije na broju mobitela + 387 63 338 597 ili fiksnom + 387 30 835 598.

(Preuzeto sa: www.skijanje.co.yu)

Linkovi:
Fotografije Ski lifta "Lastve" Fojnica (05.02.2004)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
pretraga novosti :: arhiva novosti